Hur undviker man en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning innebär att en person låtit bli att betala en räkning eller skuld i tid. Det tråkiga med den här typen av anmärkningar är att de kan ställa till med diverse problem för dig när de väl har registrerats hos UC. Anmärkningen kan leda till att du inte får lån eller kan köpa på avbetalning, ha problem att få ett hyreskontrakt, jobb och till och med telefonabonnemang.

Det tar dessutom lång tid innan anmärkningar försvinner ur registren. För en privatperson tas anmärkningen bort från kreditupplysningsregistren tre år efter datumet för den registrerade händelsen.
Om du vill kontrollera om du har en anmärkning kan du göra det med något av de rikstäckande kreditupplysningsföretagen.

De vanligaste anmärkningarna
De vanligaste anmärkningarna hos privatpersoner beror på:

  • Missbruk av bankkonton och krediter
  • Kronofogdens beslut i ett mål där myndigheten fastslagit att en person är betalningsskyldig eftersom denna inte protesterat skulden
  • Tingsrättens dom när någon uteblivit från en förhandling
  • Konkurser
  • Utmätningsförsök
  • Beslut om skuldsanering

Hur undviker man att råka ut för en betalningsanmärkning?

  • Framför allt, betala alla dina räkningar i tid! Låt inte räkningarna samlas på hög ens under sommarsemestern. Du får tyvärr inte bort en anmärkning ur registren bara för att du råkat glömma eller blivit försenad med en skuld.
  • Överklaga alltid om du fått en felaktig räkning eller ett felaktigt inkassobrev. Nästa steg efter en obetald räkning kan bli ett inkassobrev från ett inkassoombud eller kronofogdemyndigheterna, vilket snabbt kan leda till en anmärkning ifall du inte protesterar.
  • Protestera – det är viktigt att du protesterar om du fått ett betalningsförläggande som du anser att du inte behöver betala. Ifall du inte protesterar ses det som ett bevis på att du medger att du är betalningsskyldig.
  • Kommunicera – ifall du väljer att betala skulden till fordringsägaren efter att du fått ett inkassobrev, gör det snabbt och meddela vidare till myndigheterna för att undvika att ärendet går vidare.

Det är sist och slutligen inte så mycket som behövs för att undvika att hamna på kronofogdens listor. Desto snabbare du tar tag i eventuell skuldproblematik, desto lättare är det att förhindra att du får en anmärkning som belastar och försvårar ditt liv under flera års tid.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *