När får man en betalningsanmärkning, alla steg

En betalningsanmärkning får du när du inte har skött de betalningar du är skyldig att göra ifall du exempelvis har tagit ett lån. En betalningsanmärkning kommer att noteras i din kreditupplysning och hos många banker och långivare kan detta vara ett tecken på att du är opålitlig när det kommer till återbetalningar vilket kan resultera i att de inte beviljar ditt lån om du ansöker om detta. Det kan dessutom vara orsaken till att du inte får teckna ett telefonabonnemang eller tillåts hyra en lägenhet.

Betalningsanmärkning – steg för steg

En betalningsanmärkning kommer som sagt när du har misskött din ekonomi men det finns olika grader av hur allvarlig denna kan vara. Missar du en avbetalning på ett lån eller en räkning kommer företaget eller banken som skulle fått in betalningen i första hand skicka en påminnelse till dig. Detta kan ske med ett brev på posten, ett telefonsamtal eller via mejl och du kan få flera påminnelser innan ärendet går vidare.

Skulle du vara oförmögen att betala räkningen eller amorteringen trots flera påminnelser kommer ditt ärende att gå vidare till Inkasso. Inkasso är en service som jobbar med att driva in obetalda skulder med hot om åtgärder ifall detta inte sker. Inkasso tar dessutom ut avgifter för dessa tjänster vilket innebär att din skuld kommer öka.

Kronofogden

Skulle du trots uppmaningar från Inkasso inte betala din skuld, kommer ditt ärende att gå vidare till Kronofogden. Detta är det allra sista steget och också det allvarligaste. Du får ett brev från Kronofogden med ett kvitto som signeras och så har du tio dagar på dig att återbetala skulden. Betalar du inte en räkning som har hamnat hos Kronofogden kommer utmätning att ske, detta innebär att något i din egendom kommer tas av Kronofogden och säljas för att du ska få kredit att kunna betala av skulden med. I och med detta kommer du dessutom få en betalningsanmärkning som ligger kvar i din kreditupplysning i tre år.

Hur du undviker en betalningsanmärkning

För att förhindra att du från första början får en betalningsanmärkning finns det flera tips att ta del av. Till en början handlar det om att du ska ha en bra koll på din personliga ekonomi. Att ta lån bör du endast göra ifall du vet att du har medel och förmågan att kunna betala tillbaka det.

När det kommer till räkningar och andra skulder är det viktigt att inte leva utöver de befintliga medel du har. Att göra upp en budget utifrån vad du tjänar och sedan fråga dig om det verkligen är viktigt att ha den senaste mobilen eller andra dyra prylar, är också ett viktigt och lärorikt steg.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *