Vad är carding och skimning?

Det spelar ingen roll hur säkert ett betalningsmedel är i teorin. Det kommer alltid att finnas personer som utvecklar metoder och tekniker för att komma över andras pengar. För 100 år sedan var tjuvarna ficktjuvar. Idag används mestadels mer avancerade tillvägagångssätt för att lura av andra personer deras pengar. Två metoder som är inriktade mot bankkort och kreditkort av olika slag är carding och skimning.

Ett betal- eller kreditkort kan användas på två sätt när det handlar om betalning för varor och tjänster. För det första kan du använda magnetremsan eller chippet på kortet. Här finns lagrade data som används för att identifiera kortet. När du drar kortet i kortläsaren i kassan läser kortläsaren av uppgifterna och använder dem för att kommunicera med kortutgivaren/banken. För det andra kan du använda de uppgifter som finns tryckta eller präglade på kortet. Skimning handlar om tekniker för att läsa av informationen på kortets magnetremsa. Carding handlar om tekniker och metoder för att använda kortets synliga information i bedrägligt syfte.

Om carding
Carding är en samlande benämning på alla slags tekniker i vilka kortets synliga information används olovligen. I och med Internets framfart har bedrägerierna genom carding ökat kraftigt under de senaste åren. Carding är vanligt och för dig som kortinnehavare gäller det att vara försiktig med hur du använder dina kortuppgifter.

För att utföra ett bedrägeri genom carding behöver man normalt tre uppgifter, nämligen kortnumret, CVC-koden och kortets giltighetsdatum. På vissa webbplatser med en mycket dålig säkerhet räcker det emellertid med enbart kortnumret.

Olika sätt
Det finns flera sätt att få tag på kortuppgifter. Det finns även program som automatiskt genererar giltiga kortnummer utifrån vissa grunddata. Att använda program är ett vanligt sätt att skapa giltiga kortnummer. På Internet sker också en omfattande handel med stulna kortnummer. Ett annat sätt att komma åt kortuppgifter i bedrägerisyfte är att använda tekniker för nätfiske, eller phishing med ett annat namn. En vanlig metod för nätfiske är falska webbplatser som uppmanar besökarna att lämna sina personliga data och sin kortinformation.

Om skimning
Ett annat ord för skimning är kortkapning, och detta ord beskriver ganska bra vad det handlar om. Den som har för avsikt att få tag på kortuppgifter genom skimning monterar en speciell avläsare på en bankomat. När du sedan, lyckligt ovetande, går till bankomaten för att ta ut pengar, registreras allt du gör av avläsaren. Vissa skimningsverktyg kopierar endast innehållet på magnetremsan på kortet medan andra även registrerar vilken PIN-kod du slår in. I det sistnämnda fallet får bedragaren all den information som behövs för att skapa ett falskt kort som kan användas för att ta ut pengar på ditt kort. Om endast magnetremsan kopieras är syftet främst att handla varor och beställa tjänster på nätet.

Lyckligtvis är det idag mycket ovanligt att någon drabbas av skimning. Det beror till stor del på att bankerna har ökat säkerheten vid bankomaterna. Idag uppgår antalet polisanmälningar till ett tiotal per år.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *