Största skillnaderna på bank-, betal- och kreditkort

Betalningsmedel finns i många former. Du kan betala för varor och tjänster med kontanter, via check, genom betalning via mobiltelefonen, och så vidare. Den smidigaste lösningen för betalningar är dock ändå olika typer av kort. Med ett bank-, betal- eller kreditkort behöver du inte ha med dig kontanter. Skulle du någon gång behöva kontanter behöver du bara uppsöka en bankomat och göra ett uttag. En annan fördel med olika typer av kort är att alla dina köp registreras, vilket gör att du får en bra överblick av dina köpvanor. Vilka är då de huvudsakliga skillnaderna mellan olika typer av kort? Läs vidare så får du svaret.

Bankkort
Ett bankkort är ett betalningsmedel som är knutet till ett bankkonto. När du använder ett bankkort för att betala för varor och tjänster dras köpeskillingen från den tillgängliga behållningen på bankkontot. Ett annat namn på bankkort är debetkort. Denna benämning kommer från att beloppet debiteras kortägarens konto. Förr i tiden fanns också särskilda automatkort. Dessa kort kunde enbart användas för uttag av kontanter i bankomater.

Det är vanligt att bankkort är kopplade till en global betalningsförmedlare, såsom till exempel Visa eller MasterCard. Om så är fallet kan du använda kortet för betalningar på många tusentals köpställen i den verkliga världen och även när du handlar på nätet. När du handlar på nätet använder du de uppgifter som finns tryckta på framsidan på kortet, inklusive den tresiffriga CVC-koden som finns noterad på baksidan.

Betalkort
Betalkort är ett slags mellanting mellan bankkort och kreditkort. När du betalar med ett betalkort kan du nämligen antingen välja att låta kontot debiteras direkt eller handla på kredit och därmed få anstånd med betalningen. Om du väljer det senare alternativet får du en faktura hemskickad med uppgifter om totalt utnyttjat kreditutrymme och förfallodatum. Notera att olika kortutställare har olika villkor för sina respektive betalkort. Om du inte betalar skulden i sin helhet innan förfallodatumet, kan kortet omvandlas till att fungera som ett kreditkort. Då börjar ränta att löpa på skulden.

Kreditkort
Kreditkort kan vara kopplade till ett konto, ungefär som ett betalkort, men kan också vara helt frikopplat från ett befintligt konto. Vanligtvis fungerar emellertid ett kreditkort på så sätt att alla betalningar läggs till ett skuldkonto som har en i förväg fastställd kredit. Räntan kan börja löpa direkt vid köpet, men vanligare är att alla köp samlas på en faktura och att du har en viss tid på dig att betala fakturan innan ränta börjar påföras skulden. För många kreditkort kan du också välja att göra delbetalningar på skulden.

Tilläggstjänster
I korthet kan man säga att ju mer kortutställaren har möjlighet att tjäna på dig som kund, desto större förmåner och desto fler tilläggstjänster kan du ta del av. Det betyder till exempel att du får större förmåner med ett kreditkort än med ett bankkort. Ett tillägg som gäller för i princip alla kort är reseförsäkringen. Normalt gäller att om du betalar större delen av resans pris med ditt kort, så får du en kompletterande reseförsäkring.

Förmånsprogram, genom vilka du kan tjäna poäng på dina inköp, finns vanligtvis bara för renodlade kreditkort, även om vissa betalkort som ges ut av hemelektronikföretag, mataffärer och bensinbolag kan ha liknande system.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *