Säkerhetstips för kreditkort

Generellt sett är det mycket säkert att handla med kort. Det gäller ändå att skydda sitt kort mot bedrägerier. Även om kortföretagen ofta ersätter bedrägerier, måste kunden också kunna visa på att han eller hon varit aktsam om kortet och noga vid sina inköp. Moderna kort kommer med chip i korten. Förvara alltid pin-koden på ett sådant sätt att ingen kommer åt det. Det allra bästa är att ha den i huvudet. I annat skrev upp den på en lapp utan referens till vad det är för kod, och lägg den i en låda hemma.

Att handla på nätet

Vid köp på Internet gäller det att se upp. Kolla gärna upp det företag du handlar ifrån, så att du vet att det är ett seriöst och bra företag. Många e-handelsbutiker erbjuder säkra betalningssystem som är verifierade och dessa är helt klart att föredra. Det ger mindre risk för att kortuppgifterna ska spridas på nätet. Oftast så lämnar du själva butiken och matar in uppgifterna hos en verifierad aktör. Kolla om du har ett hänglås längst ner i hörnet på din webbläsare, då är din uppkoppling mot servern krypterad och utgivaren är certifierad. I annat fall kommer du att få en säkerhetsvarning i webbläsaren. När du kommer till den mellanhanden för kreditkortsbetalningen, sök gärna på deras namn på Google.se. Skulle det vara något skumt brukar andra ha skrivit om det.

Om det känns som om det inte är säkert att handla från en e-handelsplats, undvik att handla med kortet. Begär då istället att få betala via postförskott eller via faktura eller välj en annan e-handelsplats som kan erbjuda säkrare betalningsrutiner. Om du misstänker att något inte står rätt till, eller ser kostnader på kontoutdraget som du inte har stått för själv är det hög tid att kontakta kortutgivaren.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *