Reseförsäkring vid köp med kreditkort

Det är mer regel än undantag att du får en reseförsäkring på köpet när du betalar hela eller stora delar av en resa med ett kreditkort. Hur stor del av resans pris som måste betalas med kortet skiljer sig mellan kortutgivare, men som tumregel gäller 75 procent och uppåt. Vissa kortutgivare använder detta erbjudande aktivt för att locka nya kunder, medan andra ser det som en naturlig service och inte framhäver erbjudandet särskilt mycket.

Vad omfattar reseförsäkringen?
Det är klokt att undersöka den kostnadsfria reseförsäkringen du får vid köp med kreditkort i detalj innan du påbörjar din resa. Att kortutgivaren erbjuder dig en reseförsäkring innebär inte att du automatiskt får ett försäkringsskydd mot alla eventualiteter och skadehändelser. En del reseförsäkringar är relativt omfattande, medan andra kan betraktas som kompletterande reseförsäkringar.

Grundläggande reseförsäkring
Du har alltid en grundläggande reseförsäkring i din hemförsäkring. Denna försäkring täcker de flesta skadehändelser, förseningar och annat som kan inträffa på resan. Rent generellt räcker reseförsäkringen i hemförsäkringen ganska långt. Den reseförsäkring du får genom att köpa resan med kreditkort ger i vissa fall inget större mervärde jämfört med försäkringsskyddet i hemförsäkringen.

En del kortutgivare är dock mycket generösa. För det första kan du få ett starkare försäkringsskydd för de skadehändelser som även inkluderas i hemförsäkringen. För det andra kan du även få del av kompletterande försäkringsskydd som verkligen kan vara till nytta om olyckan skulle vara framme.

Vad ska försäkringen omfatta
Generellt kan man säga att ju mer du betalar för ditt kreditkort, desto mer omfattande är den kostnadsfria reseförsäkringen. Här är en (inte uttömmande) lista över de försäkringsmoment som en riktigt bra reseförsäkring ska omfatta.

  • Ersättning vid dödsfall och sjukdom
  • Ersättning för missat anslutningsflyg
  • Ersättning för försenat bagage och outnyttjade aktiviteter
  • Ersättning för läkarkostnader och läkemedelskostnader
  • Ersättning för kostnader för hemtransport vid sjukdom eller skada

Avbeställningsskydd
Avbeställningsskydd är en mycket nyttig funktion som finns inkluderad i vissa kortutgivares reseförsäkringar. Genom avbeställningsskydd behöver du inte betala resans fulla pris om du skulle bli förhindrad att resa och du avbokar inom en viss tid innan avresan. Hemförsäkringen omfattar normalt sett inte avbeställningsskydd. Detta försäkringsmoment måste du i så fall teckna i särskild ordning.

Avbeställningsskydd är en extra trygghet och dessutom en mycket praktisk lösning för den som reser mycket. I stället för att köpa till avbeställningsskydd för varje resa ingår den automatiskt när man köper resan med kreditkortet.

För vem gäller reseförsäkringen?
För många kreditkort gäller att reseförsäkringen och avbeställningsskyddet gäller för både dig och din familj. Med familj menas make/maka, sambo samt barn under 23 år som har samma folkbokföringsadress som du har. Det är dock alltid klokt att kontrollera villkoren så du inte råkar ut för obehagliga överraskningar.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *