Granskning av kreditkort

Konsumentverket brukar med jämna mellanrum se över de villkor och avtal som de olika kortföretagen har. Den senaste undersökningen gjordes för några år sedan och nu är det alltså dags för en ny skriver man i den här artikeln som jag läste i DN för inte så länge sedan.

Granskningen
Den här granskningen är nu alltså påbörjad och man kollar upp och granskar totalt tolv olika kortföretag och man räknar med att bli klar till sommaren.

Anledningen till att man gör den här granskningen är att man vill se hur dessa kortföretag formulerar sina villkor, inte minst när man talar om amorteringsvillkoren, när de gör sin marknadsföring.

Det som man har sett hittills är att det finns en tendens att man på förtryckta blanketter och även på internet visar upp endast de lägsta avbetalningsalternativen.

Detta är ju naturligtvis också det som lockar konsumenterna. Man har också märkt att det flertalet konsumenter har haft problem att betala av sina skulder.

Fördelen med att betala av sin skuld snabbt är att man håller nere den växande räntekostnad, vilket i syn tur leder till än bättre ekonomi.

Min syn på det hela
Jag tror knappast att detta kommer som någon nyhet för oss. Kortföretagen har ju granskats tidigare och jag personligen är medveten och skulle väl på sätt och vis säga att jag förstår dem. De vill ju sälja och tjäna pengar.

Med det sagt så är det viktigt att betona att jag inte tycker att det är rätt och jag förvarar inte dem att de gör så, men jag tycker att vi som konsumenter faktiskt har ett eget ansvar och en skyldighet att läsa även det finstilta.

Många glömmer ofta det finstilta när de ser bra siffror över räntekostnader, även de ofta ganska generösa erbjudandena som finns i anslutning till dessa kort kan förblinda människor.

Men jag tycker inte att man kan skylla allt på kortföretagen i sig. Det är jättebra att det görs granskningar som dessa, så att man lättare får en översikt då det finns så många kortkreditföretag och det är jättesvårt att få grepp om alla.

I artikeln kan man också läsa att det är mycket billigare att låna från banken men att många tycker att det är skämmigt och att de hellre väljer att till exempel betala en resa med kort.

Detta förstår jag verkligen och jag hade nog gjort exakt samma sak och inte minst därför är det viktigt att vi som konsumenter verkligen läser igenom alla villkor mycket noga innan vi bestämmer oss för vilket kort vi vill ha.

Annars kan man råka ut för en mycket dyr överraskning.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *