Chip eller remsa på kreditkort

Moderna kort har utöver den traditionella magnetremsan ett litet chip inbyggt i kortet. Häri finns all information om kortet lagrat vilket sedan avläses av kortmaskinerna i butiken. Den traditionella magnetremsan finns kvar, men är på väg att fasas ut. Den anses för riskabel och koden anses lätt att knäcka.

Chippet är till för att öka säkerheten vid köp. Än så länge är det inte alla butiker som läser av chippet, men alltfler gör det. Chippet är svårare att förfalska och gör det svårare att skimma kortet. Chippet är de facto svårare att avläsa, men för den skull ska man inte vara bergsäker på att det inte går att utföra bedrägerier genom kort med chip. Inget nuvarande system är helt säkert, även om chippet anses mindre riskfyllt.
Sedan ett år tillbaka måste butikerna erbjuda chipavläsning för att inte bli ersättningsskylda om ett bedrägeri av kundernas kort sker. Så det går att tryggt köpa på ställen som inte avläser chippet. Det är butikens risk, inte din som kortinnehavare.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *