Vad är ett kreditkonto?

Ett kreditkonto är i praktiken samma sak som ett snabblån, men skillnaden är att du aldrig får pengarna du behöver in på ditt konto. Istället fungerar det som ett kreditkort online där du har ett kreditbelopp tillgängligt som du får använda dig av när behovet av kredit skulle uppstå. Du behöver inte heller ett kort för att kunna använda pengarna, utan kan då överföra pengarna som ”vilar” på kreditkontot till ditt konto istället.

Att ansöka om kreditkonto

När du ansöker om ett kreditkonto vänder du dig till ett bolag som erbjuder tjänsten och en rekommendation kan vara att jämföra olika långivare för att veta vilken som passar dig och din ekonomi bäst. Du får då svar relativt snabbt hur stor kredit du har möjlighet att få tillgång till och även hur stor din avbetalning blir varje månad. Ibland tillkommer uppstartsavgifter eller andra avgifter och det får du också information om innan du startar upp ditt kreditkonto.

I takt med att det blir allt vanligare med låneverksamhet online kan du vanligtvis alltid signera villkor och avtal med hjälp av BankID eller e-legitimation, och du behöver alltså inte vänta på att få hem papper att skriva under. Processen vid ett kreditkonto sker ofta relativt snabbt och om du blir beviljad din önskade kredit aktiveras ditt konto och du kan börja använda pengarna i princip omgående.

Kreditupplysning vid kreditkonto

Alla seriösa långivare på marknaden gör en kreditupplysning på sina kunder innan de beviljar dem ett lån eller kredit. Detta gäller även vid kreditkonto och många använder sig av UC, som är Sveriges största kreditupplysningsbolag. De kollar då på din nuvarande ekonomi, din inkomst och om du anses vara en riskfaktor vid utlåning av pengar eller om du är en önskvärd låntagare.

Hur använder du ett kreditkonto?

När du behöver använda pengarna du blivit beviljad på ditt konto kan du antingen kontakta din långivare och ange vilket belopp du vill flytta över till ditt konto, eller sköta alla transaktioner via egen inloggning, beroende på vilket alternativ din kreditgivare erbjuder. När du sedan använder pengarna du flyttat till ditt personkonto kommer du att få en månadsfaktura på beloppet du använt och det tillkommer även ränta för de använda pengarna.

Fördelar och nackdelar med ett kreditkonto

Precis som andra lån och krediter finns det positiva och negativa saker med det mesta. Här är några fördelar och nackdelar med att använda sig av kreditkonto.

Fördelar

  • Ett kreditkonto har oftast något lägre ränta än vid andra former av snabblån och smslån.
  • Du kan i de flesta fall själv välja din avbetalning så att du inte hamnar i skuldfällor och behöver ta fler lån för att betala av din första skuld.
  • Du behöver inte ha ett extra kreditkort för att använda tjänsten utan kan enkelt flytta pengarna mellan dina konton.
  • Du betalar bara ränta för pengarna du faktiskt använder.
  • Du behöver inte använda krediten bara för att du har tillgång till den.

Nackdelar

  • Det är lätt att fastna i skulder eftersom du själv kan flytta mer och mer pengar från krediten till ditt privata konto. Om du använder upp dessa pengar direkt blir det dessutom svårare att kunna betala av skulden. Tillgängligheten kan göra att du använder mer kredit än vad du behöver och har råd med.
Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *