Skatteåterbäring och lån, bra att veta

Prisa skatteåterbäringen! Det finns få som blir olyckliga av att kuvertet med beskedet om skatteåterbäringen dimper ner i brevlådan, en extra summa på kontot blir alla glada över. Men hur funkar det med skatteåterbäringen när du har pågående lån?

För vissa typer av lån kan du få en så kallad skattereduktion, dessutom är flera av de räntekostnader du betalar för lån i Sverige avdragsgilla. Detta innebär att du på skatteåterbäringen i vissa fall kan få tillbaka hela 30 % av lånekostnaden.

Vad innebär avdragsgill?

Ränta är kort sammanfattat det pris du betalar till en långivare eller bank för att du får låna pengar hos dem. Ränta kan också finns på saker du har på avbetalning. Räntor och räntekostnader kan lätt skjuta i höjden men är ett nödvändigt ont för att du ska kunna få ta ett lån. Det finns dock vissa aspekter som gör det värt att betala ränta. I Sverige är nämligen räntekostnader för ett lån och ränteskillnadsersättning (som du betalar om du avslutar ditt lån i förtid) avdragsgilla. Detta innebär att du kan deklarera räntekostnaden och därmed har rätt att få tillbaka pengar när skatteåterbäringen kommer.

Det kan vara bra att ha i åtanke att inte alla avgifter i samband med ditt lån är avdragsgilla. Som låntagare har du som uppgift att hålla reda på detta.

Avgifter i samband med lån som INTE är avdragsgilla:

  • Uppläggningsavgifter
  • Aviavgifter
  • Eventuella förseningsavgifter och inkassoavgifter
  • Ränta som läggs till på grund av försenad betalning

Hur du går tillväga för att få skatteåterbäring på ditt lån

Hos majoriteten av långivare behöver du inte sköta någonting alls gällande räntebesked till Skatteverket, detta tar oftast långivaren hand om. Som räntebetalare för ett lån har du rätt att få ett ränteavdrag på 30 % upp till 100 000 kronor och 20 % om summan överstiger 100 000 kronor.

För att detta ska godkännas måste dock din inbetalda skatt under året som gått till ett minimum uppgå till den summa du gör skatteavdrag på. Och detta gäller inte bara dina räntekostnader utan allt du vill skattedeklarera. Med hjälp av din långivare får du sedan vid årsskiftet ett räntebesked med ett svar gällande hur mycket pengar du kommer få tillbaka på skatteåterbäringen.

Exempel:
Skulle du beviljas ett snabblån på 10 000 kronor med en återbetalningstid på ett år, skulle din återbetalning under dessa tolv månader bli 922 kronor i månaden. Om den effektiva räntan skulle ligga på till exempel 20,83 % skulle räntekostnaden för året bli 1063 kronor. Det är på denna räntekostnad du får dra av 30 % i deklarationen. För de 1063 kronor som du har betalat i ränta kan du i detta fallet få 354 kronor tillbaka på skatteåterbäringen.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *