Kontokredit – Den nya låneformen

Kontokredit är en typ av lån som är kopplad till ditt bankkonto. Du får tillgång till en viss summa utöver det du har på kontot och kontokrediten fungerar som extra medel när du behöver det, likt en buffert. Det benämns ofta som ett smidigt val när det kommer till att ta lån. En kontokredit kan du låna hos din bank, innan detta kan beviljas måste din bank dock göra en kreditprövning på dig. Detta gör banken för att se över din privata ekonomi och för att kunna bedöma att du har möjlighet att betala tillbaka den kredit du lånar.

Hur du går till väga

Om du vill ansöka om en kontokredit ska du först och främst ha ett personkonto, det är till detta konto din beviljade kredit kommer att kopplas. När du väl har fått din kontokredit beviljad till ditt konto kommer du kunna använda pengarna när du behöver. Jämfört med ett vanligt lån, till exempel ett privatlån, där du får hela summan på en gång och sedan varje månad betalar tillbaka ett belopp på ditt lån, en så kallad amortering plus en ränta.

För en kontokredit gäller andra regler. Du amorterar inte krediten på det vanliga sättet, utan istället minskar den lånade krediten när du sätter in pengar på ditt personkonto. När du gör detta minskar även räntekostnaderna för krediten. Du avgör själv om du betalar av hela den nyttjade krediten eller om du endast gör delbetalningar. Den ränta du betalar när det kommer till en kontokredit är endast på de medel du faktiskt använt och inte på hela beloppet du har tillgängligt.

Låt oss säga att du lånar en kontokredit på 10 000 kronor men endast använder 2 500 kronor en månad. Du betalar då endast en ränta på dessa 2 500 kronor. De avgifter som tillkommer en kontokredit är en uppläggningsavgift och en fast årsavgift.

Fördelar med kontokredit:

  • De pengar du lånar ligger tillgängliga på ditt konto, redo att användas när du behöver
  • Du betalar förutom en fast årsavgift, endast ränta på de pengar du använder
  • Din skuld kommer automatiskt minska i och med att fler pengar kommer in på kontot
  • Ett bra alternativ när du får oförutsedda utgifter
  • Återbetalningen kan göras i egen takt

Ett fördelaktigt lån

På kontoutdraget kan du se hur mycket du har kvar av dina lånade pengar, samt hur mycket av krediten du har utnyttjat. När det kommer till max- och minimibelopp för en kontokredit varierar det mellan större etablerade banker och mindre kreditgivare.

Hos de flesta banker ligger minimibeloppet på runt 15 000 – 20 000 kronor och maxbeloppet på upp till 150 000 kronor. Hos mindre långivare kan minimibeloppet vara 200 kronor och maxbeloppet ligger på cirka 20 000 kronor.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *