Kan banken säga upp mitt lån?

I de allra flesta fall när du tar ett lån kommer banken eller långivaren att ta en kreditupplysning på dig. Detta görs som en säkerhetsåtgärd, då banken eller långivaren då får en övergripande blick av din ekonomiska situation och kan avgöra om du har möjligheter att betala lånet du tar.

Men sedan finns det situationer där banken eller långivaren har möjlighet att avbryta eller säga upp det lån du tagit. Vilka orsaker som ligger till grund för ett sådant beslut kan du läsa mer om nedan.

Orsaker till att banken eller långivaren säger upp ditt lån

När du tar ett lån kommer det med vissa regler, bland annat att du måste betala av en viss förbestämd summa på lånet varje månad, en amortering. Om detta inte sker, eller om du är sen med en amortering, har långivaren eller banken rätt att säga upp ditt lån. Men för att detta ska vara giltigt måste det stå i det låneavtal du har fått.

De mer specifika grunder som långivaren eller banken kan säga upp ditt lån på är:

  • Du är över en månad sen med en amortering som är över 10 % av hela beloppet för lånet.
  • Du har flera gånger varit över en månad sen med en amortering som är större än 5 % av den totala lånekostnaden.
  • Du har aktivt misskött återbetalningen av lånet.
  • Kreditsäkerheten som sattes för ditt lån har sjunkit rejält i värde.

Vad händer när lånet har sagts upp?

Hos de flesta banker eller långivare tilldelas du en viss tidsperiod som uppsägningstid på ditt lån. Denna uppsägningstid ligger vanligtvis på fyra veckor och om du inom denna period betalar det belopp som förfallit samt ränta kan du få behålla ditt lån. Om du inte har medel för att sköta betalningen går ditt lån förlorat.

Betala lånet i förtid

Ett annat sätt att ”säga upp” ditt lån är att du betalar av det i förtid. Detta innebär att du amorterar hela summan på lånet i en klumpsumma istället för de delbetalningar som du annars behöver göra. Du har rätt att betala av hela ditt lån när du vill men i vissa fall kan din långivare eller din bank ha en klausul i ert låneavtal som innebär att du även måste betala en ersättning, närmare bestämt en ränteskillnadsersättning.

Då du betalar ränta för ditt lån måste detta också betalas när du betalar av ditt lån i förtid. Detta är en summa som innehåller den ränta som skulle betalats fram till förtidsbetalningen.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *