Låna till kontantinsats hus, lägenhet & bostadsrätt?

I Sverige finns det inga bolån utan kontantinsats, och låntagare kan endast ta 85 % av bostadens värde i lån, resten utgörs av kontantinsatsen. Därmed har den gamla formen av bolån försvunnit där man hade ett bottenlån och ett topplån som täckte hela värdet av fastigheten. Det som nu skett är att topplånet har tagits bort och ersatts av kravet på en kontantinsats som måste utgöra minst 15% av lånet. En fördel med detta är att det går alldeles utmärkt att låna till kontantinsatsen via ett blancolån. Blancolånet har dock andra villkor jämfört med bolånet och det har oftast högre ränta.

Svar: Det går alltså att låna till kontantinsats hus, kontantinsats lägenhet och bostadsrätt ända upp till 100% av bostadsvärdet. Här kan du jämföra och låna till kontantinsats.

Vad är blancolån?

Blancolån är kort sagt lån utan säkerhet. Låntagarens vilja och förmåga att betala tillbaka lånet är vad långivaren baserar själva utlåningen på.

Blancolånet kan oftast betalas ut inom några dagar, beroende på ens förutsättningar och kreditgivarens öppettider tar det vanligtvis mellan 1 – 4 dagar. Som för alla andra lån måste man dock ha förutsättningarna för att kunna bli godkänd till lånet. Det betyder att man måste ha möjlighet att till exempel betala tillbaka lånet senare. För att få ta ett blancolån måste du ha en stabil ekonomi samt vara över 18 år. Att inte ha några tidigare obetalda lån kan också vara bra.

Kontantinsats

Från och med 2010 rekommenderar Finansinspektionen att 15 % av bostadens värde betalas kontant, och att lån inte delas ut till mer än 85 % av dess marknadsvärde. Detta gäller för kontantinsats lägenhet, kontantinsats hus, villa, och bostadsrätt. Det spelar ingen roll vilken typ det gäller, bara det är en bostad. Rekommendationen gäller för alla banker och långivare i Sverige, och de allra flesta följer den utan undantag. Det är dock möjligt att låna till kontantinsatsen via så kallade blancolån. Då får du snabbt pengar att betala kontantinsatsen med.

Olika banker för lånen

Du behöver inte ta ditt bolån och ditt blancolån från samma bank. Jämför istället långivarnas villkor på nätet för att hitta de bästa villkoren för ditt blancolån. Kom ihåg att kolla upp alla avgifter och kostnader innan du ansöker om blancolånet – sedan kan drömbostaden bli din.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *