Insättningsgaranti ett skydd vid konkurs

När man öppnar ett konto i en svensk bank eller skaffar sig ett kreditkort så kanske man inte tänker på mycket på vad som skulle hända om banken gick i konkurs. Den skakiga världsekonomin påverkar förstås svenska banker och även om de svenska bankerna anses stabila så kan man aldrig räkna med ett 100% skydd mot konkurs. Det är därför som man måste se till att man har en insättningsgaranti för sitt konto. I Sverige råder en allmän insättningsgaranti men du måste ta reda på om denna täcker ditt bankkonto.

Vad är insättningsgaranti?

Rent praktiskt så är en insättningsgaranti en garanti om att man får tillbaka sina pengar om banken skulle gå i konkurs. Det finns regler i Sverige och EU som ser till att en bank inte kan gå i konkurs och lämna sina kunder utan något som helst skydd. I Sverige så ligger insättningsgarantin på 250 000 kronor. Om du skulle ha mer än så på ett konto så kommer du alltså att förlora pengarna om banken skulle gå i konkurs. Det finns dock mer som reglerar rätten till att få tillbaka pengarna vid konkurs…

Om banken skulle gå i konkurs

Om det skulle gå så illa att en svensk bank går i konkurs så är det många som riskerar att få en kalldusch. Det är nämligen inte så enkelt att alla som har ett bankkonto har rätt till 250 000 i insättningsgaranti för att detta är regeln som gäller i Sverige. Regeln har förstås finstilta paragrafer som gör att ditt bankkonto kanske inte alls täcks av en insättningsgaranti som skydd mot konkurs.

Ditt bankkonto måste först och främst vara den typ av konto som man kommer åt med kort varsel. Med detta menas en månad. Om du har ett konto där pengarna är bundna så att det måste gå längre än en månad mellan uttag så täcks detta konto inte av insättningsgarantin. Du måste se till att du genom en avgift som inte är kopplad till marknadsläget kan ta ut pengar med kortare intervall. Det finns dock en hake, om avgiften är för hög så har du inte insättningsgaranti och det är bankerna som avgör vad som är för högt.

Då du öppnar ett bankkonto

Förhoppningsvis så slipper vi se svenska banker som går i konkurs men det här är ändå något att betänka då du öppnar ett bankkonto. Se till att du får insättningsgaranti som skydd mot konkurs och ta även reda på hur mycket du verkligen kommer att kunna få tillbaka. Den som vill spara stora pengar kanske hellre sprider dessa på flera olika konton för säkerhets skull.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *