Kan man låna 350 000 utan säkerhet?

Hur mycket får jag låna utan säkerhet? Även om det inte är helt enkelt är det fullt möjligt att få låna 350 000 utan säkerhet. Nu är det kanske inte alldeles utan säkerhet, utan långivaren ser ju framtida inkomster som säkerhet för ett lån. Det är givetvis så att från långivarens horisont finns det mer eller mindre riskabla kunder, och ju mer riskabel kund desto högre ränta tar man ut för att kompensera för de lån där man inte får betalt.

Lån utan annan säkerhet än framtida inkomster kan ligga i ränteintervallet 5 – 20 %. Löptider för lånet kan vara upp mot 10 – 15 år.

Kreditupplysning från UC

När banker eller långivare bedömer lånemöjlighet och räntenivå utgår de alltid från en kreditbedömning, och i de allra flesta fall hämtar man kreditbedömningen från Upplysningscentralen, UC. Alla som bor i Sverige finns här, och långivaren får ut både historiska data och ett slags kreditbetyg.

Betyget kan vara Utmärkt, Mycket Bra, Bra, Mindre Bra och Svag. Man kan få ut sitt eget betyg från UC, och kan då även se vad som eventuellt drar ner betyget. Kreditbetyget kallas ofta för UC-score.

För att låna 350 000 kr utan säkerhet krävs:

  • Hög inkomst. Man måste ha så hög inkomst att det finns utrymme för att betala det nya lånet med ränta. Normalt använder bankerna en schablonberäkning när det gäller levnadskostnader, och de tar ytterst sällan hänsyn till möjligheten att leva extra snålt.
  • Bra UC-score. Betyg i nivån Mindre Bra eller Svag gör nog att ett lån i den här storleksordningen blir omöjligt. Det som också brukar vara ett stort hinder är betalningsanmärkningar, speciellt om de gått till Kronofogden. Nu kan det ju finnas ”vettiga” skäl till någon enstaka betalningsanmärkning, så med en personlig bankkontakt kan man sannolikt komma förbi detta för någon enstaka anmärkning.
  • Kreditutrymme. Många har till exempel kreditkort med en kreditgräns på ganska stora belopp. En långivare måste ju räkna med att kreditutrymmet utnyttjas efter det att man fått lånet, och därmed går en del av inkomsterna till att betala dessa nya krediter. Man kan begränsa sina kortkrediter och därmed skapa större kreditutrymme.
  • Skaffa en medlåntagare. Det är en person som garanterar att lånet blir betalt, och den personen måste förstås ha så bra ekonomi att han/hon själv kan betala av.
Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *