Vanliga Frågor & Svar om Snabblån

  1. Vad är ett snabblån?
  2. Hur fungerar en kontokredit?
  3. Låna med anmärkning, går det?
  4. Hur snabbt får jag pengarna med ett snabblån?
  5. Kan jag få mitt lån utbetalat på helgen?
  6. Vad menas med deklarerad inkomst och hur påverkar den om jag får mitt lån eller inte?
  7. Finns det olika kreditupplysningar?
  8. Jag kan inte betala tillbaka mitt lån, vad händer nu?


1: Vad är ett snabblån?

Ett snabblån kategoriseras som ett lån där du beviljas ett mindre belopp och har kortare tid på dig att betala tillbaka det, jämfört med exempelvis ett bolån. Ett snabblån betecknas även som sms-lån, mobillån och internetlån och ligger oftast på runt 500 – 15 000 kronor. Det snabba i ett snabblån ligger i det faktum är att du får lånet utbetalt nästan direkt men även måste betala tillbaka pengarna snabbt, oftast efter 30 – 90 dagar.

I ett snabblån tillkommer oftast en hög räntesats vilket innebär att ett snabblån oftast blir dyrare än andra lån.



2: Hur fungerar en kontokredit?

En kontokredit är ett slags lån som fungerar som en reservsumma på ditt konto. Detta är pengar du kan ha kopplade till ditt konto i beredskap ifall du stöter på oförutsedda utgifter. En kontokredit används bara när de andra medel du har på ditt konto är slut och du betalar bara ränta för de pengar du använder. Har du en kontokredit på 15 000 kronor men endast använder 5 000 kronor betalar du alltså bara en ränta på dessa 5 000 kronor.

Kontokredit är ett fördelaktigt val för de som delar på ett konto med en familjemedlem eller vet med sig att de behöver en större kredit. En kontokredit behöver inte amorteras, krediten minskar automatiskt när du får in pengar på ditt konto.



3: Låna med anmärkning, går det?

När du ansöker om ett lån kommer en kreditupplysning göras på dig. Detta är för att den bank eller den långivare du vill ta ett lån hos ska kunna se hur din ekonomiska ställning och situation ligger till. Om du skulle ha betalningsanmärkningar från ett tidigare lån eller kanske obetalda kreditkortsräkningar finns det vissa banker som inte godkänner din ansökan då de anser att det inte är trovärdigt att du kan betala tillbaka ett potentiellt lån.

Det finns dock vissa långivare som godkänner din ansökan trots betalningsanmärkningar, de kollar då mer på din nuvarande ekonomi och förmåga att betala tillbaka det lån du vill ta nu istället för att hänga upp sig på tidigare anmärkningar.



4: Hur snabbt får jag pengarna med ett snabblån?

Ett snabblån kännetecknas av att lånet beviljas och betalas ut väldigt fort. I de flesta fall dröjer utbetalningen endast några timmar efter att ditt lån beviljats och som mest efter en dag. Detta beror på att själva processen med låneansökan till stor del sköts via nätet eller i din mobil. När du signerar ett låneavtal gör du det med hjälp av Bank-ID och du kan ansöka om lån i princip dygnet runt hos de långivare som erbjuder snabblån.

I vissa fall måste du ta hänsyn till långivares öppettider. Det kan handla om att vissa långivare endast har öppettider på vardagar och inte behandlar ansökningar på helger. I dessa fall kommer dina pengar komma in på ditt konto kommande vardag.



5: Kan jag få mitt lån utbetalat på helgen?

I det flesta fall sker utbetalningen av ditt lån på en vardag men om du har samma bank som kreditgivaren använder är det möjligt att få ditt lån utbetalt även på helgen. När det gäller lån som ligger på en summa över 20 000 kronor måste dessa oftast hanteras manuellt och det kan i dessa fall leda till att utbetalningsprocessen tar lite längre tid.

Vissa långivare har öppet dygnet runt, alla dagar i veckan men kan ändå inte garantera att du kommer få ditt lån samma dag som du ansöker om det, då det inte finns en specifik tid för hur lång tid verifieringen av dina uppgifter tar.



6: Vad menas med deklarerad inkomst och hur påverkar den om jag får mitt lån eller inte?

En deklarerad inkomst är detsamma som taxerad inkomst, det vill säga den inkomst du deklarerat och skattat för innebär att du kan ange att du har en inkomst. Den framgår i den kreditupplysning som tas på dig och utan en inkomst är det svårt att få ett lån beviljat eftersom det då anses att du saknar återbetalningsförmåga.

Dock finns det långivare som är villiga att bevilja lån även om du inte har en deklarerad inkomst, men de är ganska få och beviljar som regel endast låga belopp.



7: Finns det olika kreditupplysningar?

Ja, det finns flera former av kreditupplysningar. Den allra vanligaste kreditupplysningen görs hos Upplysningscentralen (UC). När en kreditupplysning från UC görs på dig kommer denna upplysning att registreras och påverka din kreditvärdighet, vilket innebär att om du söker ett lån hos två eller tre banker som alla använder UC kommer den tredje banken redan se två registrerade ansökningar på dig.

Det finns dock två typer av kreditupplysningar: Personupplysning (UC3) och Microupplysning (UC13). UC3 är en omfattande kreditupplysning som registreras, medan UC13 är lite mindre och den registreras inte och påverkar därmed inte heller kreditvärdigheten. Andra företag som gör kreditupplysningar är till exempel Bisnode och Creditsafe. De delar inte kreditupplysningen med UC, varför upplysningar som tas via dessa företag inte syns i UC.



8: Jag kan inte betala tillbaka mitt lån, vad händer nu?

Ibland kan ekonomin kärva och du kan som resultat halka efter med dina amorteringar. För att inte riskera att hamna i svårigheter med din bank eller långivare kan det i dessa situationer vara bra att kontakta dem och förklara läget. I många fall är det möjligt att lösa situationen genom att förhandla om villkoren för lånet eller komma överens om en förlängning. Gör du inte detta får du oftast i fösta hand en påminnelse och tillhörande avgift.

Kan du fortfarande inte betala av ditt lån kommer ärendet tas vidare till Inkasso, även här tillkommer en avgift. Den allra sista åtgärden är att ditt fall kan tas till Kronofogden, här tillkommer både en dröjsmålsränta och en kostnad för betalningsföreläggande – din skuld har med andra ord ökat rejält.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *