Snabblån i övriga världen

Snabblån är en låneform som främst finns i de nordiska länderna som Sverige, Finland, Norge och Danmark. Ett skäl till att denna låneform lämpar sig väl främst för de nordiska länderna är att det skett en avreglering för hur kreditupplysningarna ska hanteras. Tidigare var information från kreditupplysningsföretag förbehållet banker, finansbolag och finansiella institut medan det idag är fritt fram för vem som helst att kunna begära ut kreditinformation på alla personer och företag i samband med en legitim affärshändelse.

Detta har inneburit att man i de nordiska länderna har kunnat automatisera processen och kunna lämna direkta lånebesked på Internet.

Snabblåns spridning i europa
Nu börjar dock snabblån att spridas till fler länder som bland annat England där man kan ansöka om och få ett lån utbetalt snabbt. I England är det dock hårda restriktioner för hur kreditbedömningar ska hanteras för att lån ska få betalas ut. I Sverige och i Norden räcker det dock med att man som snabblåneföretag själv gör en kreditbedömning.

Ett annat skäl till att det inte är så vanligt förekommande utanför Norden är att det inte krävs tillstånd för att driva snabblåneverksamhet, förutom i Norge. Det innebär att vem som helst kan starta upp ett företag som lånar ut pengar till privatpersoner på Internet. I Sverige krävs dock att man anmäler sin låneverksamhet till Finansinspektionen, men det krävs inget tillstånd från densamma.

Länder som saknar datorregister
Det är många länder som ännu inte har komplett folkbokföring eller register där man kan ta del av privatpersoners inkomster och skulder och även om det finns är detta fortfarande inte officiella uppgifter där man har tillgång till en databas för att söka. Detta gör att snabblån i den form som vi har i Sverige inte är möjlig att driva i många länder.

Dock finns alternativ till snabblån över hela världen, även i de länder som inte har datorregister ännu, men då handlar det om personliga kontakter där man kan identifiera låntagaren. Lånet betalas ut omgående och låntagaren har mellan 15 till 30 dagar på sig att betala tillbaka lånet, personligen. Kostnaden för dessa lån är likvärdiga med snabblån i Sverige.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *