Lösa sms-lån – Vilka alternativ finns?

Sms-lån är ett av de snabbaste alternativen när du som privatperson behöver ekonomisk hjälp med att täcka en oförutsedd utgift din vanliga ekonomi inte räcker till.

Ett sms-lån eller ett snabblån som det ibland också kallas är en form av ett lån utan säkerhet. Det innebär att långivaren inte har någon garanti om låntagaren inte kan betala tillbaka sin skuld i tid. Ett lån med säkerhet är till exempel ett huslån, då långivaren har det nya huset som säkerhet, men denna form av garanti saknas alltså inom sms-lån, vilket innebär att räntan vanligtvis är högre vid denna typ av snabba lån. Det gör det till en bra idé att lösa ditt sms-lån så snabbt som möjligt.

Att ansöka om sms-lån

Ett sms-lån är relativt enkelt att ansöka om och hos majoriteten av de svenska långivarna på marknaden idag sker hela processen online. Du väljer vilket belopp du vill låna, vilken avbetalningstid du önskar ha, oftast upp till 90 dagar, och i många fall kan du få besked direkt på skärmen om du blivit beviljad ditt lån. Du skriver under avtal och villkor med BankID och får pengarna ibland redan samma dag.

För att bli beviljad ditt önskade lån behöver du uppfylla vissa kriterier, och generellt sett ser kraven ut som följande:

  • Du måste vara över 18 år.
  • Du måste i regel ha någon form av inkomst, från din anställning, eget företag eller bidrag.
  • Du får inte ha några befintliga skulder hos Kronofogden och i många fall inte heller några betalningsanmärkningar.

Det finns långivare som erbjuder sms-lån även till dig som har betalningsanmärkningar och om du blir beviljad lånet beror då istället helt och hållet på din nuvarande ekonomi och din nuvarande möjlighet att kunna betala tillbaka lånet.

Varför ska jag lösa ett sms-lån?

Att lösa ett lån innebär att du betalar tillbaka ett lån. I många fall kan du välja att lösa ett lån i förtid, alltså betala tillbaka hela beloppet innan du har nått avtalad löptid. Detta gör du för att minska kostnaderna på lånet, eftersom att du slipper betala resterande ränta när hela lånet är avbetalat.

Att betala tillbaka ett sms-lån

Ett sms-lån är ofta ett mindre belopp, upp till cirka 10 000 kronor. I många fall kan du själv välja vilken avbetalningstid du vill ha och detta kan i regel variera från 30 till 90 dagar. På beloppet du betalar tillbaka tillkommer ränta, som är en avgift för att du fått låna pengar. Denna summa är ofta något högre vid sms-lån än vid andra former av privatlån, vilket kan vara viktigt att tänka på innan du ansöker om ett lån. Det är också viktigt att du inte lånar mer än du klarar av att betala tillbaka, eller tar andra lån för att betala ett befintligt lån.

Lösa sms-lån i förtid – olika alternativ

Om räntekostnaderna drar iväg för ditt eller dina sms-lån kan det vara en god idé att betala av lånet eller lånen så snabbt som möjligt för att undvika ränta på det resterande beloppet. Det går att lösa de flesta lån i förtid, förutom bundna bolån. Innan du ansöker om ett sms-lån rekommenderas du att kontrollera hur du går tillväga för att betala tillbaka lånet i förtid. Har du redan tagit ett lån kan du ofta finna information om detta på långivarens hemsida alternativt kontakta kundtjänsten.

Om du har fler mindre lån med dyra räntekostnaderna men inte har råd att lösa lånen kan det vara ett alternativ att samla dina lån. När du samlar dina lån tar du i princip ett nytt lån och betalar av dina befintliga lån, du ansöker då om att samla dina lån hos en och samma långivare. Om långivaren godkänner din ansökan samlas alla dina lån på ett ställe och du behöver bara betala en faktura, och kan i många fall minska dina räntekostnader. En del långivare betalar ut lånet så att du själv får betala av dina krediter och sms-lån, medan andra gör det åt dig.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *