Lagar och regler vid snabblån

Snabblån fick snabbt ett fäste i den svenska ekonomin när det introducerade i Sverige år 2005. Aldrig tidigare hade det varit enklare, snabbare och mer smidigt att snabbt låna pengar vid behov. Detta tog både snabblåneföretagen men även låntagare och myndigheterna på sängen, som snabbt såg att det fanns ett skriande behov för privatpersoner att snabbt kunna få tillgång till kontanter. Samtidigt så ökade skuldberget då man inte var beredd på konsekvenserna av denna typ av korttidslån som ledde till att personer med redan dålig ekonomi helt plötsligt hamnade i skuldfällor. De tvingades att låna pengar varje månad till dryga kostnader för att klara av att betala tillbaka gamla lån.

Hos Kronofogden sköt betalningsföreläggande för snabblån i höjden och 10 000 tals personer fick betalningsanmärkningar på grund av obetalda snabblån.

Snabblåneföretagen fick skulden
Relativt omgående så gav man snabblåneföretagen skulden för att de alldeles för lättvindigt lånade ut pengar till personer, utan att företagen gjorde ordentliga kreditbedömningar. Bankerna passade samtidigt på, pressade av hotet från dessa företag mot deras egna lån, att säga upp bankkonton eller fördröja utbetalningarna av lån.

Eftersom lånen var av mindre belopp, 1000 – 3000 kr, så föll de utanför de konsumentkreditlagar som fanns. Det fanns heller inga regleringar hos någon tillsynsmyndighet som kunde påverka att snabblåneföretagen dels skulle ha bättre kreditkontroller och dels redovisa den totala kostnaden för deras lån.

Nya lagar och regler för snabblån
Den 1 januari 2011 kom en ny konsumentkreditlag som nu var bättre anpassad för att även omfatta snabblån.

Följande lagar och regler infördes för att minska skuldsättning hos privatpersoner på grund av snabblån:

  • Snabblåneföretagen är tvingade att ange den effektiva räntan för sina lån så att låntagare kan få en tydlig bild över totalkostnaden innan de ansöker om lån.
  • Snabblåneföretagen måste vara tydliga med avtalsvillkoren så att låntagaren inte kan missa vilka villkor som gäller i samband med att de ansöker om lån eller senast i samband med att de ingår avtal om lån. En låntagare ska även på ett översiktligt sätt kunna ta del av lånevillkoren under hela lånets löpetid.
  • Snabblåneföretagen är skyldiga att göra en kreditprövning av varje låntagare för att utröna om låntagaren har alla ekonomiska förutsättningar för att kunna betala tillbaka lånet. Det innebär att all relevant ekonomisk information som kan ha påverkan på låntagarens möjligheter att betala tillbaka lånet ska beaktas. Snabblåneföretagen ska även inhämta information om låntagarens ekonomiska situation från externt kreditupplysningsföretag.
  • Slutligen säger kreditkonsumentlagen att alla som ingår ett kreditavtal ska ha rätt till en ångerperiod på 14 dagar, från det att avtalet ingås. Under denna tid kan låntagaren ångra sitt lån, muntligen eller skriftligen. Därmed får inga kostnader för lånet utgå utan låntagaren ska enbart betala tillbaka lånet och en ränta för den tid som förflutit fram tills låntagaren betalar tillbaka lånet.
Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *