Krav och förutsättningar vid snabblån i allmänhet

Det finns en del krav och förutsättning när man ansöker om ett snabblån. Dessa krav och förutsättningar är uppsatta för att skydda både låntagaren och långivare. Även om det finns krav finns det även undantag från kraven, beroende på hos vilket låneföretag som man ansöker om lån hos.

De allmänna kraven och förutsättningarna för att få ett snabblån hos de olika låneföretagen är:

  • Att man är myndig eller i vissa fall har uppnått en högre ålder, vanligtvis 20 år.
  • Att man är svensk medborgare eller har svenskt personnummer och att man är och har varit folkbokförd på en adress i Sverige sedan minst 2 år tillbaka.
  • Att man har en fast inkomst som är tillräcklig för att kunna betala tillbaka sitt lån inom 30 dagar. Ofta krävs att man har en inkomst på 100 000 kr eller mer, men det finns undantag.
  • Att man inte står under förvaltare, innehar skuldsanering eller är försatt i personlig konkurs.
  • Att man inte har obetalda skulder registrerade hos Kronofogden.
  • Att man i allmänhet inte får ha några betalningsanmärkningar registrerade. Det finns dock vissa låneföretag som kan acceptera att man har betalningsanmärkningar.
  • Att låneföretagen kan identifiera låntagaren med en fysisk person, vilket kan ske genom att man ansöker om en sms-kod genom en telefon som är registrerad på låntagaren eller genom id-kontroll.
  • Att man inte tidigare har misskött sina betalningar till låneföretaget är ofta en förutsättning för att kunna få låna igen.

Det kan även finnas en del särskilda krav som gäller beroende på hos vilket låneföretag som man ansöker om lån hos. Eftersom låneföretagen har lite olika kreditmallar och även olika rutiner att kreditbedöma personer så finns det andra aspekter, som kan göra att man inte uppfyller kraven för snabblån. Ett exempel kan vara att någon annan i samma hushåll har lånat tidigare och inte skött sin betalning eller att bankkontot används av fler personer än den som ansöker om lånet.

Ett annat allmänt krav är att låntagaren har ett eget ansvar så att denne inte lånar pengar utan att säkert veta om att den kan betala tillbaka lånet i sin helhet på förfallodagen. Ett snabblån kan snabbt bli mycket dyrt med tillkommande kravavgifter och det dröjer sällan mer än 30 dagar efter förfallodagen innan man får ett betalningsföreläggande från Kronofogden. Detta kan medföra att man även riskerar att få en betalningsanmärkning, vilket kan förhindra eller försvåra för framtida lån och krediter.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *