Fördelar och nackdelar, smslån jämfört med blancolån

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet som förmedlas av långivare till en privatperson som i sin tur ansöker om lånet. Det kan vara pengar för att köpa något, investera i något eller betala något som den vanliga inkomsten inte täcker. Att lånet beviljas utan säkerhet innebär att långivaren inte har någon garanti i form av egendom för att låntagaren kommer kunna betala tillbaka lånet, vilket ofta medför att lånet har något högre ränta än ett större lån med säkerhet.

Det finns många olika typer av privatlån och alla långivare har olika villkor på sina olika sorters lån. Blancolån är en form av privatlån och det är även smslån, men det finns vissa skillnader mellan lånen.

Att ansöka om ett privatlån

Om du vill ansöka om ett lån väljer du vilken långivare du vill vända dig till, hur mycket du behöver låna och hur lång avbetalningstid du önskar. Idag är det vanligt att de flesta långivare har all sin verksamhet online och du kan både ansöka och signera avtal på internet, med hjälp av BankID. Långivare har olika villkor och kriterier för att du ska kunna bli beviljad ett lån men vanligtvis behöver du uppfylla följande:

 • Du måste vara över 18 år, ibland över 20 år.
 • Du måste oftast ha någon form av inkomst genom anställning, bidrag eller eget företag.
 • Du får oftast inte ha skulder stående hos Kronofogden och inga betalningsanmärkningar.

Det finns långivare som erbjuder lån även till privatpersoner med betalningsanmärkningar, men räntan är då vanligtvis något högre och generellt sett görs en mer noggrann utredning av personens ekonomi innan lånet beviljas.

Kreditupplysning

Varje gång du ansöker om ett lån görs en kreditupplysning på dig, för att långivaren ska kunna uppskatta risken det innebär att låna ut pengar till dig, och om du är en önskvärd låntagare eller inte. Bolaget kan då använda sig av UC, Sveriges största kreditupplysningsbolag som ägs av de stora svenska bankerna, eller mindre fristående kreditupplysningsbolag som tar fram informationen och informerar långivaren om hur ekonomin ser ut.

Smslån eller blancolån – vad är bäst?

Det finns flera typer av lån och innan du väljer vilket du ska ansöka om kan det vara en god idé att jämföra olika alternativ. Smslån och blancolån är två olika former av privatlån och de har olika för- och nackdelar.

Fördelar med smslån:

 • Smslån har relativt snabb handläggningstid och en enkel process när du ansöker.
 • När du blir beviljad ditt lån har du generellt sett pengarna på ditt konto nästan direkt.

Nackdelar med smslån:

 • Smslån har vanligtvis högre ränta och kortare löptid än andra former av privatlån.
 • Det kan tillkomma flera dolda avgifter eller straffavgifter om du till exempel är sen med en betalning.
 • Vid smslån rör det sig främst om mindre belopp – vanligtvis upp till 20 000 kronor.

Fördelar med blancolån:

 • Ett blancolån är ett snabbt lån i förhållande till lån med säkerhet.
 • Du får pengarna relativt snabbt, generellt sett inom 3–5 bankdagar, och kan ofta välja din avbetalningstid själv – mellan ett till femton år.
 • Du kan ofta låna rätt höga belopp, ibland upp till 500 000 kronor.
 • Räntan är generellt sett lägre för ett blancolån än ett smslån.

Nackdelar med blancolån:

 • Eftersom ett blancolån inte har någon säkerhet kan räntan vara något högre än vid lån med säkerhet.
 • Processen är snabbare än vid ett större lån vilket gör att du själv måste ha koll på din ekonomi och vara säker på att du kommer kunna betala tillbaka din skuld i tid.
Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *