Amortering av lån

När man har beviljats ett lån som man ska betala på varje månad så amorterar man av ett lån. En amortering består av en andel av det belopp man har lånat och en andel som består av ränta som är kostnaden för det lån man har tagit.

Fats amortering
En amortering kan vara fast, samma belopp varje månad, eller rörlig, beloppet kan skilja allt eftersom man gör nya amorteringar, beroende på vilket typ av lån som man har. Det finns även lån som är amorteringsfria. Detta innebär att man inte betalar tillbaka lånet utifrån en betalningsplan utan att man betalar tillbaka hela lånet på lånets förfallodag, exempelvis snabblån med 30 dagars kredit.

Amorteringstid
Hur länge man ska amortera på sitt lån beror ofta på hur stort lånet är och vilka inkomster man själv har. Ett huslån kan sträcka sig ända upp till 40 år, vilket innebär att man amorterar på lånet varje månad i 40 år, medan ett mindre privatlån kanske sträcker sig över 12 månader.

När man väljer amorteringstid för sitt lån bör man tänka på att ju längre amorteringstid desto dyrare blir kostnaden/räntan för lånet. Det är ibland bättre att betala av lånet på kortare tid om man har råd än att betala av det på längre tid bara för att betala mindre varje månad.

Desto fler amorteringar per år desto lägre blir räntekostnaden för lånet. Om man amorterar av sitt lån varje månad blir det billigare istället för att amortera av på sitt lån varje kvartal eller halvår.

Vid tillskott till ekonomin
Om man får ett tillskott till kassan, exempelvis en skatteåterbäring, arv eller en vinst, så är det mer lönsamt att betala av på sitt lån än att spara dessa pengar på ett sparkonto. Genom att minska kapitalet på lånet minskar man räntekostnaderna vilket innebär att lånet, förutom att det fortare blir betalt, även blir betydligt billigare.

Sparande ränta
Den ränta man får på sitt sparande är ofta betydligt lägre än den man får betala för sina lån. Om man får 3 % ränta på sitt sparande samtidigt som man kan spara in räntekostnader på kanske 12 % för sitt lån så innebär 100 000 kr att man får 3 000 kr i ränta på sparandet eller 12 000 kr mindre i räntekostnad att betala per år. En skillnad på 9 000 kr.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *