Vilken hjälp finns att få, vid ekonomiska svårigheter

Alla kan någon gång hamna i ekonomiska svårigheter och de allra flesta av oss gör det även någon gång under livet, dock i varierande grad. Om man hamnar i en tillfällig ekonomisk situation kan man lösa sina problem genom att ansöka om ett lån, för att klara sig över den tillfälligt svåra ekonomiska situationen. Det handlar främst om de gånger man hamnar i en plötsligt uppkommen situation där man behöver pengar för att klara sig fram tills man får sin lön utbetald.

Snabblänkar om lån är ett alternativ
Blancolån. Upp till 600 000 kr, tar UC
Snabblån. Upp till 50 000 kr vanligtvis, tar oftast inte UC

Upptäcka problemen
Har man hamnat i ekonomiska svårigheter på grund av att man dragit på sig skulder så behöver man se över hela sin ekonomi. En måttstock på om man har ekonomiska problem är exempelvis om man är tvungen att återkommande låna pengar för att kunna klara av att betala månadens räkningar.

I denna situation kan man få hjälp att lösa de ekonomiska svårigheterna genom att försöka betala bort alla gamla och dyra låneskulder. Man kan ansöka om ett förmånligt privatlån som löper över lång tid till hanterbara månadsavgifter, sen använda dessa pengar till att betala bort alla skulder som man har. Även om vissa skulder har lett till krav och kanske även betalningsanmärkning kan vissa finansbolag ändå acceptera ett lån, under förutsättningen att man löser alla gamla lån. Även att man påvisar att man har en betalningsvilja som innebär att man försöker betala bort lånen, även om pengarna inte alltid räcker till.

Viktigt att man tar emot hjälp
Om man inte kan lösa de ekonomiska svårigheterna på egen hand kan man få hjälp av kommunens privatekonomirådgivare. Dessa hjälper en att få en översikt över ekonomi, inkomster och skulder och kan därefter ge råd för hur man ska hantera de ekonomiska svårigheterna.

Om man inte kan betala sina skulder under överskådlig tid kan man ansöka om skuldsanering hos kronofogden. Detta kan man göra både för nya och gamla skulder och oavsett belopp. Då gör Kronofogden en utredning som kommer påvisa ens möjligheter att kunna betala sina skulder under en överskådlig tid. Om de godkänner skuldsaneringen så kommer de lägga upp en betalningsplan som man ska följa under 5 års tid. Om man klarar av att följa den betalningsplanen vilket kommer innebära att man kommer att få leva på existensminimum under dessa 5 år så är skulderna efter 5 år helt avskrivna.

Det kan hända alla att man hamnar i tillfälliga eller svårhanterade ekonomiska situationer. För att inte situationen ska gå över styr eller gå så långt att den inte längre går att hantera, så bör man snarast agera. Börja med att kontakta kommunens rådgivare för att få hjälp och råd.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *