Vanliga frågor, vid ansökning om lån

Ett antal vanliga frågor man kan stöta på när man tänker ansöka om lån är dessa:

Vad är ett blancolån?

lanaskulderBlancolån, privatlån och lån utan säkerhet. Det finns många termer på lån man kan ta idag och det kan vara svårt att veta vad de olika namnen står för egentligen.

Ett blancolån är detsamma som både privatlån och ett lån utan säkerhet. Olika banker och kreditgivare benämner dem helt enkelt olika.

Blancolån är att alltså ett lån där du inte behöver lämna någon form av säkerhet för att få låna pengar.

Vad är en UC?

En UC är en form av kreditupplysning som sker när du har ansökt om lån, krediter eller vill teckna någon form av avtal eller ett abonnemang. De som begär en upplysning över dig är kreditgivaren du sökt hos eller det företag där du vill teckna avtalet hos. Ibland kan det vara så att du får besked direkt på skärmen när du söker ett lån via en hemsida att en UC har tagits och att du antingen får beviljat ett lån eller avslag. Du kan även få hem ett papper på posten att en UC har tagits eller så kan du begära en egen UC på dig själv, vilket är gratis en gång per år.

UC – hur länge ligger en förfrågan kvar?

Varje gång du ansöker om någon form av kredit, så som ett lån, avbetalningsköp eller betala på faktura så tas en kreditupplysning på dig. Detta görs för att kreditgivaren vill se om du har en bra betalningsförmåga. De vill garantera sig om att du faktiskt kan betala tillbaka det du lånar eller kan betala in fakturan du får hem. Denna kreditförfrågan ligger sedan kvar i 12 månader. Dina tidigare beviljade krediter samt din skuldsättningsgrad visas även det över de senaste 12 månaderna. Inkomstuppgifter visar 2 år tillbaka i tiden

Hur lång tid tar det tills jag får mina pengar?

När det gäller ett privatlån eller ett blancolån så tar det dock lite längre tid. En del kreditgivare har en snabb process vilket gör att pengarna kommer in samma dag eller dagen efter men det vanligaste är att det tar mellan två till fem dagar innan du får ditt lån utbetalt till ditt konto.

Vad menas med deklarerad inkomst?

Ett vanligt krav att få låna eller handla på kredit är att du kan visa upp en deklarerad inkomst för det föregående taxeringsåret. En deklarerad inkomst innebär alltså att du på något sätt fått pengar som du betalat skatt för.

Till deklarerad inkomst kan följande räknas:
  • Lön
  • A-kassa
  • Föräldrapenning
  • Sjukpenning
  • CSN (dock är det en låg summa då det gäller bidragsdelen)
  • Övrig beskattningsbar inkomst
Vad händer om jag inte kan betala räntan på mitt lån?

När man lånar pengar så måste man givetvis betala tillbaka pengarna samt räntan för dem.

Ofta är det så att ett lån och dess ränta blir till en summa som du ska betala tillbaka varje månad. Om du inte kan betala tillbaka lånet så kan du hamna först hos inkasso och sedan hos kronofogden

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *