Vad finns för skattelättnader vid lån?

Grundprincipen är att du får göra avdrag för räntor som du har betalat på lån. Det finns även några ytterligare skatteavdrag och skattelättnader du kan göra för att minska skatten, både när det gäller privatlån och bolån. Fortsätt läs så får du en bra översikt av skattelättnader vid lån.

Allmänna regler för skatteavdrag

När du får din deklaration varje år har du möjlighet att göra avdrag för de räntekostnader du har betalat under föregående år. Det spelar ingen roll vilken typ av lån det handlar om. Har du flera lån, till exempel bolån, privatlån och billån, summerar du bara ihop räntekostnaderna och fyller i dem i deklarationen. Rent formellt handlar avdraget om att ditt skatteunderlag minskar.

Avdraget görs i inkomstslaget ”kapital” och kvittas då mot eventuella ränteinkomster. Om summan av ränteinkomsterna minskat med ränteutgifterna blir negativ får du en reduktion av skatten på 30 procent. Detta gäller upp till 100 000 kronor. För underskott på över 100 000 kronor blir skattereduktionen 21 procent.

Fördela räntan

Om ni är två som står som betalningsskyldiga för ett lån är grundregeln att ni ska ta upp ränteutgifterna 50/50 i deklarationen. Du tar alltså upp hälften av utgifterna i din deklaration, medan din make/maka eller sambo tar upp sin del i sin deklaration. Rättspraxis säger att den som tar upp ränteutgifter i deklarationen ska vara betalningsskyldig och dessutom i praktiken stå för de ränteutgifter som avses. Det är dock i princip omöjligt för Skatteverket att göra en bedömning av hur stor del av ränteutgifterna som respektive betalningsskyldig har stått för, varför Skatteverket normalt godkänner yrkanden om en annorlunda fördelning.

Detta innebär att du och någon du är solidariskt betalningsskyldig med, kan fördela ränteutgifterna på andra sätt än 50/50. Det kan vara en god idé att fundera på en annan fördelning, särskilt om det är stor skillnad mellan din respektive din partners inkomst. Framför allt kan det löna sig när det gäller bolån, för vilka ränteutgifterna ofta är betydande.

När du får deklarationen kommer en fördelning på 50/50 vara ifylld. Det är då bara att ändra denna fördelning. Ett tips för framtiden är att göra ett besök på banken och där fylla i en blankett för ändrad fördelning.

Skattelättnader vid bostadsförsäljning

Vid en bostadsförsäljning finns flera specialregler om beskattning. För det första är vinstskatten på en fastighetsförsäljning 22 procent, vilket är lägre än för andra inkomster. För det andra kan du få uppskov på vinstskatten om du inom kort efter försäljningen köper en annan bostad. Skulle du sälja bostaden med förlust får du göra avdrag i deklarationen för hälften av förlusten.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *