Vad är skillnaden på annuitetslån & raka lån?

När du tar ett lån är du skyldig att betala dels amortering på lånet, dels ränta på skulden. Räntan räknas alltid på hur stor restskulden är vid det tillfälle som räntan ska betalas. När det gäller amorteringen finns dock två sätt att räkna. Läs vidare för att lära dig mer om annuitetslån och raka lån, samt något om i vilka sammanhang respektive lån främst används.

Så här fungerar ett annuitetslån

Med ett annuitetslån är dina utgifter exakt lika stora vid varje betalningstillfälle, oavsett hur stor restskulden är. Om ditt annuitetsbelopp, det vill säga amorteringen tillsammans med räntekostnaden är 3000 kronor så ska du betala exakt det beloppet, oavsett om det är din första eller din sista inbetalning.

Eftersom restskulden hela tiden minskar med varje inbetalning minskar räntedelen successivt, från att utgöra en ganska betydande del av varje inbetalning i början av lånets löptid. Den sista betalningen du gör består i princip bara av en amortering.

Den största fördelen med ett annuitetslån är att det är förutsebart, detta eftersom ditt annuitetsbelopp alltid är detsamma. En annan fördel är att utgifterna är lägre inledningsvis, jämfört med ett rakt lån, vilket bland annat gör att du har möjlighet att ta ett större lån. Nackdelen med denna typ av lån är att räntekostnaden totalt sett blir högre än för ett rakt lån, detta eftersom restskulden minskar relativt långsamt i början av lånets löptid.

Två exempel på typiska annuitetslån är bolån, även om du har möjlighet att ta bolån i form av raka lån, samt studielån tagna efter 30 juni 2001.

Så här fungerar raka lån

Med raka lån, eller lån med rak amortering som är det egentliga namnet, är dina utgifter för amorteringar exakt lika stora under lånets hela löptid. När restskulden hela tiden minskar, blir också räntekostnaderna successivt lägre.

Den stora fördelen med raka lån är att räntekostnaden totalt sett blir något lägre jämfört med ett annuitetslån på samma belopp. Samtidigt är räntekostnaderna högre inledningsvis, vilket kan vara betungande, särskilt om du lånar upp ett stort belopp.

Privatlån, det vill säga lån på mellan 10 000–350 000 utan säkerhet, är i princip alltid i form av raka lån.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *