Vad är låneskydd (försäkring)?
Man kan försäkra sig mot allt möjligt. De vanligaste försäkringarna rör skador på egendom samt skador på person, men man kan även försäkra sig mot ökade kostnader samt minskade intäkter. När det gäller lån har man i många fall möjlighet att teckna en sorts försäkring som brukar gå under benämningen låneskydd.
Så här fungerar låneskydd
När du tar ett lån är du skyldig att betala räntor och amorteringar tills dess att skulden är löst i sin helhet. Om du inte fullgör dina förpliktelser kan du först och främst drabbas av extra kostnader. Vid upprepade förseningar kan du bland annat råka ut för inkassokrav och bli belastad av betalningsanmärkningar. Med ett låneskydd minskar du risken att råka ut för problem om dina inkomster plötsligt inte skulle räcka för att betala lånekostnaderna.
Låneskyddet träder in när du blir sjukskriven eller förlorar ditt arbete och således får en mindre inkomst att röra dig med. Det som sker är att försäkringen går in och täcker månadskostnaderna för lånet upp till ett visst försäkringsbelopp. Du väljer själv hur stort försäkringsbeloppet ska vara, men vanligast är att beloppet uppgår till de faktiska lånekostnaderna.
Det finns några specialregler för låneskydd som det är bra att du känner till. För det första gäller låneskyddet normalt under 12 månader. Om du till exempel blir arbetslös får du alltså dina lånekostnader betalda i ett år. För det andra gäller en kvalifikationstid på mellan 2–12 månader (beroende på långivare). Det måste alltså gå mellan 2–12 månader från det att du tecknar försäkringen tills det att du kan få ut ersättning. För det tredje finns en karenstid på normalt en månad. Om du exempelvis blir sjukskriven måste du alltså vänta en månad innan försäkringen träder i kraft.
Kostnaden för låneskydd
För alla försäkringar betalar du en premie. Premien för låneskyddet räknas dock inte på samma sätt som andra premier. I stället för en fast kostnad för försäkringen betalar du en viss procent på försäkringsbeloppet. Olika långivare har olika procentsatser, men som genomsnitt kan man säga att premien ligger på 6-9 procent av försäkringsbeloppet. Premien betalas månadsvis och adderas helt enkelt till de övriga lånekostnaderna.
Alternativ till låneskydd
Generellt sett gäller att försäkringar för inkomstbortfall samt sjukvårds- och sjukförsäkringar har lägre premier än de som gäller för låneskydd. Om du redan har fulltäckande försäkringslösningar för arbetslöshet eller sjukdom är låneskyddet oftast onödigt. Det kan kännas bra med en extra trygghet, men det är ju inte särskilt klokt att betala dubbelt.
Sammanfattning låneskydd
- Låneskydd gäller vid arbetslöshet och sjukskrivning
- Med låneskyddet täcks hela eller delar av din månadskostnad för lånet
- Du betalar en premie månadsvis för försäkringen
- Kostnaden är 6-9 procent av försäkringsbeloppet
- Bra alternativ till låneskydd är inkomstförsäkring och sjukförsäkring