Vad är ett pantbrev & skuldebrev?

Både pantbrev och skuldebrev är juridiska instrument som syftar till att klargöra låneförhållanden mellan en långivare och en låntagare. Det finns dock stora skillnader mellan pantbrev och skuldebrev. Läs vidare så får du all information du behöver.

Pantbrev

Ett pantbrev är ett dokument som bevisar att en långivare har en säkerhet i fast egendom för ett bostadslån. För att få ett bostadslån behövs nämligen en säkerhet för lånet, och enklast är självklart att låta själva bostaden utgöra säkerhet.

Pantbrev är alltid utfärdade på exakta belopp och gäller bara för belopp som ligger inom pantens värde. Vanligt är att man tar ut flera pantbrev på bostaden, dels för att kunna lägga upp bottenlån på olika löptider, och dels för att förenkla eventuell ytterligare upplåning med bostaden som säkerhet vid ett senare tillfälle.

Idag är alla pantbrev digitala. Det är Lantmäteriet som handhar systemet med datapantbrev. Behöver man ta ut ytterligare pantbrev, antingen vid ett bostadsköp eller vid ytterligare upplåning, kostar pantbrevet två procent av det belopp på vilket man vill att pantbrevet ska ställas ut.

Sammanfattning pantbrev:

  • Utgör ett bevis för långivarens säkerhet
  • Registreras av Lantmäteriet
  • Gäller för ett specifikt belopp
  • Kostar två procent av beloppet exklusive avgifter

Läs mer om pantbrev på Lantmäteriets webbplats (http://lantmateriet.se/templates/LMV_FaqList.aspx?id=15369).

Skuldebrev

Ett skuldebrev är, enkelt förklarat, ett dokument genom vilket en låntagare erkänner en penningskuld. På samma sätt kan skuldebrevet även gälla en utfästelse att betala pengar. Bland privatpersoner är det sistnämnda dock ganska ovanligt.

Skuldebrev upprättas som bevis för ett lån, när någon reell säkerhet inte kan ställas för lånet. Det betyder att det alltid är just ett skuldebrev som upprättas när man tar ett privatlån. När det gäller privatlån är skuldebrevet alltid löpande. Ett skuldebrev mellan privatpersoner är dock oftast i form av ett enkelt skuldebrev. Ett löpande skuldebrev kan säljas vidare, något som är ganska vanligt i finansbranschen. Ett enkelt skuldebrev gäller bara mellan de parter som nämns i dokumentet.

Ett skuldebrev ska innehålla uppgifter om skuldens belopp, räntesatsen, när amorteringar och räntor ska betalas samt vilka regler som gäller vid dröjsmål. Det finns dock inga hinder att lägga till ytterligare uppgifter och villkor.

 Sammanfattning skuldebrev:

  • Kan vara enkelt eller löpande
  • Innehåller uppgifter om själva lånet samt villkor
  • Är ett erkännande av penningskuld
Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *