Undvika lån och att låna ut vid spelberoende

Många personer som har spelproblem eller som är spelberoende hamnar ofta i ekonomiska svårigheter, som lätt leder till att de fastnar i en permanent skuldfälla. Deras försök till att lösa sin ekonomiska situation går ofta ut på att spela mer, för att vinna pengar som de kan använda för att betala sina skulder.

Man uppskattar att cirka 2 procent av Sveriges befolkning har spelproblem eller är spelberoende. För en stor andel av dessa har detta lett till eller kommer leda till ekonomiska svårigheter, som det kan vara svårt att ta sig ur om man inte slutar med spel.

Varnings signaler
En huvudregel för att inte få problem med spel är att man aldrig ska spela för lånade pengar, en annan är att man aldrig ska spela för mer pengar än man har råd att förlora. Tyvärr tänker en spelberoende annorlunda och den försöker kompensera sina förluster, med att spela ännu mer för att vinna tillbaka de pengar som denne förlorat.

När en spelberoende har spelat upp alla sina pengar, även de pengar som de ska leva av tills de får lön, så lånar många pengar. De lånar inte för att klara sitt uppehälle tills de får lön utan för att spela och försöka vinna pengar, så att de kan klara sitt uppehälle och betala tillbaka lån. Ibland, ytterst sällan, så fungerar det och de vinner pengar. Men ofta så använder man de pengarna för att försöka vinna ännu mer pengar istället för att betala skulder vilket leder till att de hamnar i en skuldfälla.

Många har anhöriga som stöttar och försöker hjälpa till. Det går inte att låna ut pengar till en person som är spelberoende. Man kan i stället försöka hjälpa till med att köpa mat, bensin och andra nyttiga saker som kan hjälpa den spelberoende att göra andra saker än att spela.

Snabblåneföretagens ansvar
En person som är spelberoende behöver pengar omgående till sitt spel. Den kan inte vänta en vecka på att få pengar utan försöker hitta pengar på en gång, genom att sälja saker eller låna pengar. Detta har tyvärr lett till att många snabblåneföretag har bidragit till att stjälpa personer, med spelberoende eller spelproblem.

Det är förstås en omöjlighet för ett snabblåneföretag att veta om ifall en låntagare har ett spelberoende, då det inte finns några register över personer som är spelberoende. Om personen i övrigt har god kreditvärdighet så nekas inte personer ett lån, som snabbt sätts in på dennes konto. Med en fördröjning av utbetalningarna av lån, till exempel till nästkommande vardag, skulle kunna få en spelberoende att undvika lån eller hinna komma på bättre tankar innan pengarna kommer in på kontot. Samtidigt skulle en sådan fördröjning även påverka alla som inte har spelproblem och som har behov av kontanter omgående.

Att komma till insikt
Enda sättet att komma till bukt med problemet att låna för att spela, är att personer som är spelberoende själva kommer till insikt med att man inte ska låna pengar för spel. Snabblån ska främst vara en låneform som ska hjälpa personer, som har hamnat i en tillfällig ekonomisk svårighet och som behöver ett tillskott tills sin hushållskassa för att klara sig till dess man får sin lön. Inte för spel, krogbesök eller för förströelse, bara för att man kan låna. Det blir då en mycket dyr kostnad för en onödig händelse, som dessutom påverkar ens ekonomi i slutet på månaden då lånet ska betalas tillbaka.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *