Två sätt att spara i aktier

Aktier har under en lång tid varit en sparform som har gett möjlighet till bra avkastning på kapitalet. Samtidigt som det är en sparform där de som är intresserade av aktier kunnat vara aktiva själva i placeringen av sina pengar. Därmed har man direkt även kunnat påverka sin avkastning.

Att spara i aktier kan ske på lång eller kort tid. Den säkraste avkastningen sker oftast över lång tid medan de största avkastningarna kan ske på kort tid. Det finns gott om hjälp att få om man vill spara i aktier. Har man ingen kunskap eller möjlighet att själv göra investeringar i aktier kan man köpa andelar i aktiefonder.

Två sätt att spara i aktier:

  1. Aktiedepå

Har man tid och även är intresserad av att investera i aktier ska man öppna en egen aktiedepå hos någon aktiemäklare, antingen hos banken eller hos någon av de nätmäklare som finns. Att investera i aktier kan ge en bra avkastning men det krävs tålamod, tid och framförallt försiktighet. En huvudregel är att sprida riskerna, satsa i trygga företag där man kan förvänta sig en mindre men säkrare avkastning på lång sikt. Satsa mindre summor på högriskaktier där man tror att man kan få en hög avkastning på kort sikt. Var beredd på att man alltid kan förlora de pengar man investerar och därför är det viktigt att man sprider ut sina aktier på ett stort antal företag.

När man sparar i aktier ska man läsa och följa de råd som man kommer över. De har inte alltid rätt med det kan ge en indikation på vilka aktier man inte ska köpa och vilka som kan vara intressanta att titta på. Att långsiktigt spara i aktier ger ofta en bra avkastning på kapitalet, under förutsättning att man är försiktig och inte spelar med större summor på okänt vatten.

  1. Aktiefond

För den som inte är så intresserad av aktiehandel men som ändå vill ha en bra sparform med möjlighet till bra avkastning är aktiefonder ett bra alternativ. Man kan köpa andelar i aktiefonder hos banker eller fondbolag. Det finns både lågriskfonder och högriskfonder. För den som är lite försiktig men som ändå vill ha möjlighet till en lite bättre avkastning är blandfonder ett bra val. I en blandfond så sprider man riskerna genom att fördela aktierna på kort och lång sikt hos tryggare företag men även genom köp av värdepapper.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *