Vad är ett Telefonlån?

Ett telefonlån är precis som det låter, ett lån som kan förmedlas till privatpersoner via en telefon, antingen via sms eller genom uppringning. Denna typ av lån kan ibland kallas för mobillån eller smslån och samtliga fungerar ungefär på samma sätt.

Du kan ansöka direkt via din mobil med Bankid, eller så kan man ringa de flesta kreditgivarna. Belopp mellan 1000 till 500 000 kr.

Här kan du hitta en lista med telefonlån.

Ett telefonlån är vanligtvis relativt litet i jämförelse med de lån du har möjlighet att ansöka om till exempel via din bank eller en annan stor långivare. Telefonlån är samma sak som ett lån utan säkerhet, vilket innebär att långivaren inte har någon garanti i form av egendom för att du som låntagare kommer kunna betala tillbaka ditt lån. Det medför i många fall att räntan är något högre vid ett telefonlån än vid ett lån med säkerhet.

Hur fungerar ett telefonlån?

Du kan hos vissa långivare ansöka direkt via din mobiltelefon och hela kontakten mellan kreditbolaget och kunden sker via en mobilanpassad hemsida, sms eller telefonsamtal. Det finns också telefonlån där du ringer via en fast telefonlinje och ansöker om ett lån hos en kredithandläggare, men den typen av lån blir allt ovanligare i takt med att större delen av låneverksamheten sker online i Sverige idag. Det kan dock förekomma att handläggare ringer upp en ny låntagare för att kontrollera att din identitet stämmer, för att motverka identitetsbedrägerier.

Det finns flera typer av ett telefonlån. Långivare som handlägger dessa lån har vanligtvis hela verksamheten online och du har möjlighet att ansöka om ditt lån via internet likväl som via telefonen. I många fall skriver du då under villkor och avtal med hjälp av ditt BankID och både processen för att bli godkänd och sedan få pengar utbetalda sker relativt snabbt, i vissa fall får du direkt utbetalning inom 1–2 dagar.

Att ansöka om telefonlån

Eftersom långivare som handlägger telefonlån mestadels är aktiva online kan du ansöka om ett lån i princip när som helst – både online och via mobil. Du behöver aldrig redogöra för vad du ska använda pengarna till och väljer själv hur stort belopp du vill låna och vilken avbetalningstid du önskar på lånet, oftast rör det sig dock om mindre belopp.

En kreditupplysning görs alltid på dig som vill bli låntagare och om du uppfyller de krav och kriterier som låntagaren ställer kan du bli beviljad ditt önskade lån. Vissa bolag använder sig av UC, som förmedlar kreditupplysningen vidare till andra långivare med UC, medan andra långivare använder sig av andra, mindre och fristående kreditupplysningsbolag. De tar fram samma uppgifter om dig men de lämnar i sin tur inte vidare informationen till din bank. En del långivare erbjuder sina kunder att via ett sms enkelt kunna utöka ett befintligt lån eller ta ett nytt lån om det gamla är avbetalat, och denna tjänst är oftast tillgänglig för dig när som helst på dagen, även på helgen. Beroende på långivarens kontorstider kan dock handläggningstiden skilja sig mellan olika aktörer.

Att tänka på vid telefonlån

Ett telefonlån kan vara ett alternativ när du snabbt behöver pengar till något och du vet att du kommer ha möjlighet att betala tillbaka skulden i tid. Eftersom dessa lån har relativt kort löptid och ingen säkerhet är det vanligt att räntan är relativt hög och det kan i slutändan bli en större skuld än du tänkt dig om du inte betalar tillbaka lånet i tid.

Se till att inte låna mer än du klarar av att betala tillbaka och ta inte flera lån för att betala av en annan skuld. Betala alltid dina räkningar i tid så riskerar du heller inte att drabbas av en betalningsanmärkning.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *