Ta ut pensionssparande i förtid

Att börja spara pengar till pensionen gör de flesta ganska tidigt. Det är viktigt för att ha ett kapital att leva på under ålderns höst när du inte längre får en fast inkomst från ett arbete. Tidigare har dessa medel hos ditt privata pensionssparande legat låsta men vid årsskiftet 2016–2017 blev det lagligt att ta ut pengar från det personliga sparandet. Det har redan beräknats att runt var femte pensionssparande svensk kan komma att utnyttja detta, vilket är drygt en och en halv miljoner människor.

Hur går du till väga?

Tidigare har möjligheten att göra räntefria avdrag på de insättningar du gör till ditt privata pensionssparande varit möjligt, men runt år 2015 började detta trappas ner. Från ett avdragsgillt belopp på 12 000 kronor sänktes summan till 1 800 kronor och slopades sedan helt år 2017. Med en slopad avdragsrätt kom dock en ny möjlighet att nu kunna ta ut pengar från ett privat pensionssparande, något som tidigare inte var möjligt förrän spararen fyllt 55 år. Med denna möjlighet kan du som privat pensionssparande flytta dina pengar till en annan typ av sparande eller konto, eller helt enkelt använda dina sparande pengar.

Hur mycket kan du ta ut?

För att kunna ta ut pengarna du har sparat måste du först avsluta ditt privata pensionssparande, därefter har du rätt till ett prisbasbelopp på 44 300 kronor med de nya reglerna. Alla medel över detta måste du låta ligga kvar på pensionskontot. Att ta ut dina pengar kan vara ett bra alternativ för pensionssparande om de betalar avgifter och liknande för att ha kvar sparandet. Det kan i längden bli riktigt dyrt att ha ett privat pensionssparande när de medel som finns försvinner till avgifter.

Skulle du exempelvis ha 10 000 kronor sparade i en pension måste du betala 300 kronor varje år i en pensionsförsäkring eller IPS, en summa som lätt tickar iväg och kan äta upp dina pengar.

Sammanfattning

Då detta fortfarande är en relativt ny bestämmelse kan det ta ett tag för organisationen eller bolaget som du har ditt pensionssparande hos att uppdatera sina rutiner. Om du väljer att avsluta ditt privata pensionssparande och ta ut dina medel för att flytta dem till en annan sparform, eller spendera dem på något, är det bästa alternativet att ta kontakt med organisationen eller bolaget i förväg. När det kommer till vilka regler som gäller ska du ha rätt att ta ut sparade pengar som är insatta efter år 2006 och till en summa av max 44 300 kronor.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *