Spara på räntekonto

Om man har ett kapital som man vill spara med en säker avkastning är räntekonto den sparform som man bör välja. Ett räntekonto kan ha både fast eller rörlig ränta, beroende på vilket av räntekontona man väljer. Om man kan binda sitt kapital över en längre eller kortare tid så kan man få en högre fast ränta för hela perioden.

Ett räntekonto är en av de sparformer som generellt ger lägst avkastning på kapitalet, om man jämför med andra högrisksparande som kan ge flera gånger så mycket ränta. I gengäld är man dock garanterad den ränta som har utlovats och man kan aldrig förlora delar av sitt kapital, som man löper en risk att göra när man placerar sitt kapital hos högrisksparfonder som exempelvis aktier eller värdepapper.

  • Enkelt sparkonto/lönekonto
    Att tillsvidare spara på ett vanligt sparkonto ger ganska dålig ränteavkastning. Räntan ligger ofta under 1 % år och för ett vanligt lönekonto så ligger räntan så lågt som mellan 0,1 till 0,2 % per år. För ett sparande på 10 000 kr ger det mindre än 100 kr i ränta per år.
  • Fasträntesparkonto

Har man ett kapital på mer än 10 000 kr och som man kan avvara under en fast period kan man placera sina pengar i ett fasträntekonto. På ett fasträntekonto kan man spara mellan 10 000 kr och upp till 20 000 000 kr, beroende på bank, som man binder på mellan 3 månader upp till 5 år.

Dessa fasträntekonton har räntesatser från 2-3 % per år, hos banker, upp till 4-5 % per år, hos finansbolag. Man kan ta ut pengarna tidigare än avtalat från ett fasträntekonto om man hamnar i en situation där man behöver tillgång till kapitalet, dock kan det innebära dels en extra administrationsavgift och dels kan det innebära att man får en lägre ränta för den tid som man haft pengarna insatta på kontot.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *