Överlåtelse av låneavtal

När du tar ett lån av en bank eller ett finansbolag ska du alltid skriva på ett skuldebrev. Detta skuldebrev är ”löpande”, till skillnad från ett skuldebrev som du kan skriva till en vän om du har lånat pengar av honom eller henne. Ett löpande skuldebrev är tänkt att kunna överlåtas av den ursprungliga långivaren till en annan aktör – detta utan att skuldebrevets innehåll ändras. Ett löpande skuldebrev är helt enkelt tänkt att cirkulera, därav namnet.

 Överlåtelse av privatlån

Den genomsnittliga medborgaren kommer främst i kontakt med frågan om överlåtelse av låneavtal när det gäller privatlån (blancolån). Det är nämligen ganska vanligt att banker och finansbolag överlåter sina fordringar på privatpersoner till andra bolag. Det beror på att fordringar på privatpersoner är förenade med en relativt stor risk. En del låntagare är sena med sina betalningar medan andra helt underlåter att betala räntor och amorteringar. I stället för att handha administrationen kring lånen samt sköta om kontakterna med låntagarna i egen regi lämnar den ursprungliga långivaren helt enkelt över den uppgiften på en en annan part.

Genom överlåtelsen får den ursprungliga långivaren betalt för sin fordran med ett mindre avdrag. Den nya fordringsägaren är ofta en aktör som specialiserar sig på att följa upp krediter. Normalt har denna aktör ingen egen utlåning.

För låntagaren själv innebär överlåtelsen ingen egentlig skillnad annat än att man får en ny motpart. Det är fortfarande det som står i skuldebrevet som gäller. Inte heller för eventuella borgensmän uppstår några praktiska konsekvenser. Om man har tecknat låneskydd för lånet gäller det oavsett vilken motparten man än har.

 Överlåtelse av bolån

En lite mer ovanlig, men långt ifrån sällsynt, situation är den i vilken en köpare av en bostad tar över den tidigare ägarens bolån. Det är ofta en mycket praktisk lösning i de fall den tidigare ägaren har lån med fasta räntor och säljer bostaden under bindningstiden. För att man ska kunna överlåta bolån måste banken få en skriftlig låneansökan från den nya ägaren. Därefter ska banken ge sitt skriftliga medgivande till överlåtelsen. Förfarandet är dock i regel bara en formalitet som snabbt klaras av när köparen och säljaren träffas på banken för att avsluta affären.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *