Olika kontotyper

Konto är egentligen ett begrepp för rapportering av pengar eller kvantiteter av föremål, till exempel varor på lager. När man talar om konton i vardagen är det dock mestadels konton för bokföring och redovisning av pengar och andra likviderbara tillgångar (aktier, fonder, med mera) man avser. Det finns många kontotyper för pengar och likviderbara tillgångar. Här går vi igenom lite kort om de fem vanligaste.

Transaktionskonto
Ett transaktionskonto är avsett för löpande insättningar och uttag. Pengarna på kontot finns alltid direkt tillgängliga för uttag, till exempel genom bankomatuttag med bank- eller kreditkort, och det är från transaktionskontot som du betalar dina räkningar och överför pengar via autogiro. Ränta kan löpa på behållningen på transaktionskontot, men i dagsläget då den allmänna räntenivån är så pass låg finns det inte många aktörer som erbjuder ränta på kontot.

Sparkonto
Ett sparkonto är avsett för sparande på kortare eller längre tid. Framför allt brukar man använda sparkonton för att få lite avkastning på pengar som man sparar i syfte att skapa en mer lätttillgänglig buffert. En del sparkonton har rörlig ränta och fria uttag, medan andra har bunden ränta med bindningstid. Ju längre tid du är beredd att binda pengarna, desto högre ränta får du.

Vissa banker erbjuder också ett mellanting mellan ett sparkonto och ett transaktionskonto. Denna kontotyp är egentligen ett transaktionskonto som du kan använda för att betala räkningar och ta emot insättningar, men du kan inte koppla något kort till kontot. För denna typ av konto löper ofta ränta, men den är i regel bara marginellt högre än den som gäller för transaktionskontot.

Värdepappersdepå
En värdepappersdepå är ett konto hos en bank eller en nätmäklare på vilket värdepapper, såsom fonder, aktier, optioner, konvertibler och liknande, bokförs tillsammans med kontanter. Depån är helt enkelt ett verktyg för enklare handel med värdepapper. Notera att du inte ska förväxla en värdepappersdepå med ett VP-konto. VP-konton är i princip enbart till för att registrera värdepapper för dem som inte har någon värdepappersdepå.

Kapitalförsäkring
Kapitalförsäkringen är en relativt ny kontotyp avsedd för långsiktigt sparande. En kapitalförsäkring är egentligen en typ av livförsäkring i vilken du själv väljer placeringsinriktning och placeringshorisont. Att det handlar om en försäkring gör att du i praktiken gör en inlösen när du tar ut pengar från kontot. En schablonmässig avkastningsskatt tas ut på hela behållningen i försäkringen.

E-plånböcker på nätet
Fler och fler transaktioner går över Internet – tänk bara på den ständigt växande e-handeln. För att förenkla transaktioner på nätet har det genom åren utvecklats en hel del olika betaltjänster som fungerar som e-plånböcker, eller virtuella bankkonton om du så vill.

PayPal
PayPal är kanske den mest kända aktören just nu. Andra relativt välkända aktörer är Skrill och Neteller. Med en e-plånbok får du ett konto på nätet att använda för inköp och överföringar. Normalt använder du din registrerade e-postadress som ”kontonummer”. Om du vill skicka pengar till någon annan (oavsett vart i världen) behöver du alltså inte använda clearingnummer, kontonummer, etc. för att kunna göra en överföring.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Ett svar till “Olika kontotyper”

  1. Ulla Heimerbro Bengtsson skriver:

    Hur gör man för ändra ett transaktionskonto
    till ett sparkonto. Hur kan man avsluta en transaktionskonto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *