Lösa ut CSN i förtid?

Fyra års studier på universitet kommer inte många svenskar undan med utan ett saftigt lån hos Centrala studiestödsnämnden (CSN). Bidragsdelen i all ära men det är lånedelen som är det där lilla extra som gör att de flesta studenter faktiskt klarar sig någorlunda ekonomiskt under sin studietid.

Kort om CSN-lånet
Upplägget på lånet har ändrats genom åren och det finns idag personer med tre olika typer av lån, lån före 1989 (1), lån 1 januari 1989 till 30 juni 2001 (2) samt lån tagna efter 30 juni 2001 (3). Det är viktigt att veta att alla dessa tre har olika upplägg gällande återbetalning och förutsättningar kan därmed variera för personer med olika lån.

Typ, Återbetalningstid & Ränta

 1. Hur stor skuld du hade och hur gammal du var när du började betala tillbaka avgör hur länge du måste betala tillbaka på det. Tabeller finns för att beräkna din egen återbetalningstid. Ingen ränta. Däremot räknas skulden om årligen utifrån beräkningar av konsumentprisindex.
 2. Återbetalningstiden för personer med detta lån varierar då beloppet som du betalar tillbaka varje år beräknas på din inkomst. CSN tillhandahåller verktyg på sin hemsida för en uppskattning av återbetalningstiden. Beräknas på statens genomsnittliga upplåningskostnad de senaste tre åren.
 3. Återbetalningstiden är som längst 25 år. Tiden kan beräknas på kortare antal år om du inte lånat så mycket pengar. Beräknas på statens genomsnittliga upplåningskostnad de senaste tre åren, är frågan gällande huruvida det är smart att förtidsbetala sitt lån hos CSN. Svaret är inte självklart och många är åsikterna både för och emot. Eftersom olika personer har olika mycket lån och olika typer av lån och de ekonomiska förutsättningarna för att betala tillbaka är individuella bör självklart utgångspunkten när du funderar över att betala tillbaka ditt lån vara att se över vilka alternativ som finns till ditt befintliga lån.

Fördel & nackdelar med CSN-lån

Låg ränta
CSN-lånet är inte konjunkturkänsligt på samma sätt som vanliga lån. Räntan beräknas enligt ett snitt på de statliga upplåningskostnaderna de senaste tre åren så ’släpar’ räntehöjningen. Att räntan baseras på statens upplåningskostnader innebär att du är garanterad en låg ränta.

30% avdrag
Ett argument som tycks vara vanligt vid diskussioner kring att lösa sitt lån är att det går att göra 30% avdrag på räntekostnaderna på exempelvis huslån. Bra att veta är att räntan på CSN-lånet redan från början är automatiskt reducerat.
Övriga fördelar med lånet är att det alltid skrivs av vid dödsfall, alltid skrivs av vid en viss ålder och det finns ingen säkerhet kopplad till lånet. Inte heller syns lånet som en belastning när det görs en kreditupplysning på dig och tas därmed inte med i beräkningarna i de fall som du ansöker om andra lån.

Andra argument
Har du extra pengar som du funderar på att använda som extra avbetalning alternativt slutbetalning bör du se över vilka övriga investeringsalternativ som finns. CSN-lånet är tveklöst ett fördelaktigt lån och har du behov av att ta andra lån utöver CSN-lånet eller redan har exempelvis ett bolån kan det finnas all anledning att se över amorteringen på det andra lånet och lägga extra pengar på det istället för CSN-lånet då det i långa loppet är det dyrare lånet. Personer som lätt bränner sina besparingar kan det vara en god investering att betala in till CSN för att minska eller slutbetala lånet.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Ett svar till “Lösa ut CSN i förtid?”

 1. Anders Klasson skriver:

  Hej,söker en bank eller liknande kreditgivare som både har låg ränta och där man slipper kostnader vid eventuell återbetalning av lån.
  Jag kollade exempelvis om ett fackligt medlemslån på 80 000 på Nordea,- dom räknar då om lånet så att det då med räntan blir runt 103 000 man då ska betala sammanlagt på 10 år.

  Det här kan jag inte gå med på även om nu fackliga medlemslån ändå sägs vara så förmånliga – jag anser att jag som låntagare ska ha rätt att lösa ut lån i förtid utan att behöva betala ränta för den tid som återstår i avtalet – men var hittar man såna kreditgivare – Googles sökmotor har väldiga brister här när jag försökt hitta svar.

  MVH: Anders Klasson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *