Liv och betalskydd

När man tar ett lån drar man på sig förpliktelsen att betala tillbaka lånet i sin helhet. Om man blir arbetslös eller blir sjuk och därmed får sämre ekonomiska förutsättningar, kan det bli besvärligt att uppfylla förpliktelsen. Av denna anledning finns en försäkringsprodukt som kallas liv- och betalskydd. Försäkringen finns i huvudsak bara för privatlån samt bolån.

 Liv- och betalskydd privatlån

De flesta banker och låneinstitut som erbjuder privatlån, erbjuder även en lösning för liv- och betalskydd. Denna försäkringslösning ger en trygghet både för låntagaren och hans eller hennes anhöriga. Vad liv- och betalskyddet innebär är att vissa kostnader för lånet helt enkelt täcks av försäkringen.

När man tecknar ett privatlån kan man välja mellan livskydd och betalskydd, eller teckna båda försäkringarna. Betalskyddet träder in om man blir sjuk eller arbetslös, och därför inte har möjlighet att betala räntor och amorteringar. I sådant fall går försäkringen in och täcker månadskostnaden. Varje långivare har sina egna regler och villkor för sina försäkringar, men i genomsnitt kan man säga att försäkringen täcker kostnader på upp till 5000 kronor i månaden i upp till 12 månader.

Livskyddet träder in om låntagaren skulle avlida före det att skulden är betald i sin helhet. Försäkringen täcker alltid hela lånebeloppet, det vill säga upp till 350 000 kronor för ett privatlån.

Kostnaden för liv- och betalskydd för ett privatlån räknas på det totala lånebeloppet och fördelas över 12 månader. Normalt uppgår premien för livskydd till mellan 2–5 procent av månadskostnaden. För betalskydd uppgår premien till mellan 6–9 procent.

Liv- och betalskydd bolån

Reglerna för liv- och betalskydd för ett bolån skiljer sig inte nämnvärt från reglerna för liv- och betalskydd för privatlån. Det som är speciellt med en försäkring för bolån är dock tanken att försäkringstagaren helt enkelt ska kunna bo kvar i sin bostad även om man skulle drabbas av tillfälliga ekonomiska problem. Om låntagaren skulle avlida ska det finnas en möjlighet för de anhöriga att bo kvar.

Försäkringsbeloppet kan vara betydligt större för ett bolån än för ett privatlån. Det beror självklart på att ett bolån kan räknas i flera miljoner kronor. Av den anledningen blir även premierna högre.

Livskyddet träder in om låntagaren skulle avlida före 65 års ålder. Då betalas ett engångsbelopp ut till de anhöriga. Engångsbeloppet är tänkt att användas för att bolösa lånet och andra eventuella skulder. Betalskyddet ger en extra inkomst på mellan 10 000–15 000 kronor i månaden (beroende på långivare) för att täcka amorteringar och räntor, i det fall låntagaren drabbas av sjukdom eller blir arbetslös.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *