Låneförsäkring

Låneförsäkring, eller låneskydd med ett annat namn, är en försäkring som är kopplad till ett lån – privatlån, bolån eller saklån – och som träder in i händelse av att du inte kan betala dina månatliga kostnader för lånet på grund av ofrivillig arbetslöshet eller sjukdom. Vid dödsfall täcker låneförsäkringen normalt hela den utestående skulden. De flesta långivare erbjuder denna typ av försäkring.

Grundläggande villkor för låneförsäkring

Precis som vad gäller för alla försäkringar finns ett par grundläggande villkor som måste vara uppfyllda för att du ska kunna teckna en låneförsäkring och sedan också kunna få ersättning från den.

Normalt är de fyra stycken, nämligen:

  1. Du ska vara fullt frisk vid tidpunkten för tecknandet
  2. Du ska ha fast anställning
  3. Du får inte ha någon kännedom om att varsel eller uppsägning kan vara nära förestående
  4. Du ska vara mellan 18-64 år.

Olika långivare kan specificera ovan punkter på olika sätt, så du bör se förteckningen som en förenklad bruttolista.

När börjar ersättning utgå?

Enligt gängse regler för låneförsäkringar börjar ersättning utgå från och med nästa betalningstillfälle i det fall du blir ofrivilligt arbetslös, blir sjukskriven eller på annat sätt drabbas av hel arbetsoförmåga. Försäkringen täcker sedan månadsbetalningarna i upp till 12 månader. En högsta ersättning finns alltid och i regel uppgår den till mellan 10 000 – 15 000 kr.

Mycket viktigt att notera är att arbetslösheten måste vara ofrivillig. Om du själv säger upp dig kan ersättning från låneförsäkringen inte utgå.

Premie för låneförsäkring

För alla försäkringar, oavsett slag, betalar du en premie, och för en låneförsäkring gäller inget undantag. Eftersom försäkringen ska täcka månadskostnaderna räknas premien också på just dessa. Som ett genomsnitt kan du räkna med att få betala 7-10% av månadskostnaden i försäkringspremie. Premien adderas på fakturan/autogirot månadsvis.

Kostnadsfri låneförsäkring den första tiden

Det flesta långivare är lite mer generösa den första tiden på låneperioden och inte sällan kan du erhålla kostnadsfri låneförsäkring de första månaderna. Vill du sedan fortsätta med försäkringen behöver du normalt inte göra någonting. Vill du säga upp försäkringen måste du emellertid anmäla detta till antingen långivaren eller försäkringsgivaren.

Är det smart att teckna låneförsäkring?

Idén med försäkringar är att du köper trygghet. Om du exempelvis vill försäkra dig om att inte behöva råka ut för otrevliga ekonomiska följdverkningar om du skulle bli uppsagd från din anställning är det givetvis en god idé att teckna en låneförsäkring. Det är upp till dig att göra en avvägning mellan tryggheten i en låneförsäkring och den kostnad du får betala för att känna dig mer säker.

Lånebeloppets storlek ska du givetvis räkna med när du gör avvägningen. Tecknar du ett privatlån på 20 000 kr finns väl mindre anledning att teckna till en privatlånsförsäkring (som det heter för just privatlån) än om du tecknar ett lån på 350 000 kr.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

3 svar till “Låneförsäkring”

  1. Stefan Pettersson skriver:

    Hejsan!

    Kan man utnyttja en sådan försäkring i efterhand?

    Alltså om man varit så sjuk så man inte hade möjlighet att kontakta den försäkring man hade vid sjukdomsfallet?

  2. Ridha skriver:

    får man säga upp ett låneförsäkring närsomhelst?utan att hamna i kronofogden.
    Tack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *