Kreditupplysning – Funktion och påverkan

Kreditgivande företag, till exempel ett företag som säljer en vara på avbetalning, eller en bank som ger lån, vill nästan alltid vara säkra på att du som kredittagare har den ekonomiska stabiliteten som krävs för att kunna betala tillbaka i tid. Dessa kreditgivare kan be att få veta hur din ekonomiska situation ser ut, och den informationen får de via en kreditupplysning.

Ju mer omfattande denna information är desto bättre för dem, så många gånger rör det sig inte bara om dina inkomster och skulder, utan även uppgifter om var du bor och om du är gift kan ingå. Omdömen och råd är också vanligt att inkludera i kreditupplysningen.

Vi kommer gå igenom följande punkter:

  • Funktion
  • Användningsområde
  • Påverkan för nya lån
  • Betalningsanmärkning
  • Registring av kreditupplysning

Funktion
Kreditgivare vill ju gärna ta så få risker som möjligt och därför behöver de denna information för att snabbt kunna bedöma hur stor risken är att bevilja dig krediten eller lånet du bett om. Eftersom informationen inte bara inkluderar huruvida du har en stabil ekonomi eller inte, utan även om du har eller har haft betalningsanmärkningar, eller skulder överhuvudtaget, kan de snabbt göra en bedömning av dina ekonomiska möjligheter och din kreditvärdighet.

Men det är inte bara kreditgivare som kan vilja veta hur din ekonomiska situation ser ut. Andra som kan ha nytta av informationen är till exempel hyresvärdar eller framtida arbetsgivare.

Användningsområde
Det finns både personliga upplysningar och företags dito. Eftersom registren innehåller all möjlig data om privata personers inkomster och civilstånd och annat, får inte en personupplysning lämnas ut hur som helst. Den som begär informationen måste ha en bra anledning.

Ofta tänker man på självklara situationer där du kanske är den som vill ta ett lån och banken då begär en kreditupplysning, men det finns även andra tillfällen där någon kan be att få information om dig: om du till exempel ska hyra en lägenhet så kan den framtida hyresvärden ansöka om att få information om dig för att se hur du har skött tidigare hyreskontrakt.

Eller för att se om du har fast inkomst så att han eller hon kan vara säker på att du kan betala hyran varje månad. För att begära en företagsupplysning behövs dock inga speciella skäl och detta kan man göra då man kanske är intresserad av att köpa ett företag eller investera i det.

Kreditupplysningens påverkan för möjlighet till lån

När du vill ta ett lån eller köpa en vara på kredit så kommer din ekonomiska situation att undersökas. Det finns inga kreditgivare som vill ge lån eller kredit till en person som de inte vet något om. Med hjälp av dina personuppgifter samt ditt samtycke så kan de utföra en kreditupplysning via olika företag som ger denna tjänst.

Upplysningen kommer via UC (Upplysningscentralen) men beroende på den tjänst som används för att få tag i informationen så kommer själva utdraget man får att registreras eller inte. Den information som ges via kreditupplysningen kommer att avgöra om man får ett lån eller inte, och olika långivare har lite olika krav för sina lån.

Då det finns en betalningsanmärkning
Det många undrar är om man kan få lån med en betalningsanmärkning. Det här är ju något som långivaren direkt kommer att se i en kreditupplysning och då kanske man får ett nej till lånet för att man inte verkar vara en ekonomiskt stabil person. Det finns mindre lån, sms lån, som man kan få även om det visar sig att man har en anmärkning om en tidigare räkning som inte betaldes i tid men för större lån så kommer denna information att leda till ett nej.

I vissa fall så använder man sig av en slags scoring där andra faktorer som den inkomst man har kommer att överväga det faktum att man har en anmärkning sedan några år tillbaka.

Kreditupplysningar som registreras
En sak som man måste vara medveten om är att kreditupplysningarna många gånger registreras. Om de tas direkt från UC så är detta fallet och det kan påverka dina möjligheter till lån. När en kreditgivare ser att många kreditupplysningar om dig har begärts så fungerar detta som en varningsklocka.

Man tror helt enkelt att du har problem med din ekonomi och därmed försöker få en massa lån och köpa på kredit. Du kan se till att slippa registrerade kreditupplysningar genom att vända dig till företag som använder sig av källor där själva upplysningen inte registreras. Det här kan vara bra att tänka på för mindre sms lån som du snabbt betalar tillbaka och som du inte vill ska synas då det blir dags att ansöka om det stora bolånet.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *