Kreditkortsanvändning utomlands – 5 tips

Du bör vara försiktig med hur du förvarar och använder ditt kreditkort även när du befinner dig på hemmaplan i Sverige, men det är otvivelaktigt så att det är fler som råkar ut för problem med sina kreditkort utomlands än hemma. En ännu högre grad av försiktighet kan alltså rekommenderas när du reser till fjärran länder.

5 tips för säker kreditkortsanvändning
Följande tips kan du med fördel använda oavsett du är hemma i Sverige eller utomlands. Följer du dessa tips minimerar du riskerna att drabbas av problem med ditt kreditkort. Om det ändå skulle uppstå något problem är det viktigt att du spärrar ditt kort omedelbart (mer om det nedan).

1:Håll hårt i kreditkortet! – Kreditkortet är en värdehandling och du måste se till att du förvarar den som sådan. Det bästa tipset är att förvara kortet så nära kroppen som möjligt. Att ha kortet i en plånbok i bakfickan eller i en axelremsväska är alltså inte att rekommendera. På vissa platser utomlands florerar mängder av ficktjuvar och de är mycket fingerfärdiga.

2:Skydda din PIN-kod – PIN-koden ska du alltid enbart ha memorerad i minnet. Ett stort misstag somliga gör är att skriva ner och förvara koden tillsammans med kreditkortet. Det är ett säkert sätt att råka ut för problem.

3:Var uppmärksam vid bankomater – Se till att ingen ser när du knappar in koden vid bankomaten. Var också uppmärksam på om det är något som ser suspekt ut vid bankomaten. Bankomater är nämligen utmärkta platser för så kallad skimming, det vill säga kopiering av uppgifter på kortets magnetremsa. Apparater för skimming kan enkelt monteras på bankomater och vid en framgångsrik kapning får bedragarna full tillgång till ditt konto.

4:Kontrollera saldot – Även om du skulle befinna dig på en tropisk strand långt ute i något av världshaven har du alltid möjlighet att få tillgång till Internet. Genom en snabb kontroll av ditt saldo kan du omedelbart reagera om du tycker att något ser märkligt ut.

5:Ha alltid kreditkortet under uppsikt – För köp på restauranger och butiker i utlandet bör du vara lite extra noggrann med att hela tiden veta exakt var ditt kort befinner sig. Du bör inte låta servitören/butiksägaren ta med ditt kort till ett annat rum. Det finns nämligen tyvärr otaliga exempel på resenärer som har fått sina kortuppgifter kapade genom skimming.

Om något händer – spärra ditt kreditkort direkt
Om ditt kreditkort blir stulet eller om du tappar bort det, så ska du spärra det så fort som möjligt. Detsamma gäller om du av olika anledningar misstänker att dina kortuppgifter har blivit kapade. Du spärrar ditt kort genom att ringa till kortutgivaren.

Många kortutgivare har ett särskilt nummer dit du kan ringa för att få omedelbar service. I andra fall ringer du till kortutgivarens ordinarie kundtjänst.

Om du har blivit bestulen ska du också göra en polisanmälan så fort som möjligt. Det kan du göra både via internet eller via ett samtal till 114 14.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *