Hur fungerar det med skatteåterbäring

Om man arbetar och betalar in för mycket skatt under året som har gått så kan man få något som kallas skatteåterbäring. För att ta reda på huruvida man har rätt till att få tillbaka på skatten eller om man måste betala tillbaka så måste man först och främst deklarera. Deklaration ska alla som har någon form av inkomst göra.

Skatteverket

Skatteverket skickar ut deklarationen en gång om året och man kan deklarera via papper, internet eller telefon. Om man har e-legitimation så kan man deklarera på internet och med en gång se om man har rätt till skatteåterbäring. Detta gör man på skatteverkets hemsida.

Dessutom, deklarerar du på internet så har du med största säkerhet dina pengar på ditt konto innan midsommar om det är så att du ska få skatteåterbäring.

E-deklaration på nätet

E-deklarera gör man genom att använda skatteverkets e-tjänst som heter inkomstdeklaration 1. Du kan även e-deklarera via en app, via telefonen eller genom att ringa. Om du ska få tillbaka på skatten, har e-deklarerat och du inte granskas så kommer pengarna i juni. Om du har tagits ut för granskning kan du få vänta på ditt slutskattebesked ända till augusti, september eller december även om du har gjort din deklaration via internet.

Har du gjort en pappersdeklaration så får du skatteåterbäring i augusti eller september. Om du har ett företag så är det december som är månaden du får tillbaka eller måste betala tillbaka pengar.

Gör din deklaration i tid

En deklaration måste göras i tid för att man ska få skatteåterbäring i juni och man brukar få på sig fram till ett visst datum i maj då det ska vara klart. Dessutom måste du ha anmält ett mottagarkonto för att kunna få tillbaka dina pengar i juni.
Har du inte anmält ett konto så kommer all skatt som överstiger 2000 kronor att betalas ut via en utbetalningsavi. Om det understiger 2000 så får du själv kontakta skatteverket för att få dina pengar.

Har du fått att du ska betala tillbaka skatt så ska detta ske i november eller december beroende på när du får ditt slutskattebesked.

Inte nöjd med beslutet?

Man kan begära omprövning om man anser att skatteverket har gjort ett felaktigt beslut eller om du har uppgifter som inkommit efter att du deklarerat. Du har sex år på dig att överklaga och gör det genom att skicka ett underskrivet brev till det skattekontor som gett dig beslutet.

E-deklarera

Att e-deklarera är det snabbaste sättet att få sin skatteåterbäring på och det är ett enkelt sätt att deklarera på. Du kan även räkna ut slutskatten innan du skickar in den om du vill göra beräkningar på avdrag och liknande.

Det är inte så svårt att e-deklarera utan du får stegvis anvisningar om hur du ska gå tillväga när du loggar in på skatteverkets hemsida. Det finns även bra instruktioner inför hur du ska göra med avdrag och andra saker du kan göra för att få större skatteåterbäring.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *