BankID, din elektroniska legitimation

BankID är en virtuell legitimation som du har via internet eller via en app på mobilen. Den används för att du ska kunna styrka din identitet, precis som du gör med ett körkort eller ett pass. Situationer när ett BankID är användbart är till exempel på banken, när du tar ett lån, för att logga in på vissa hemsidor, när du betalar något över internet, med CSN eller hos Försäkringskassan.

När det kommer till ett BankID kan du välja mellan tre olika typer; ett Mobilt BankID, BankID på kort eller BankID på fil.

Beställa BankID

Ett BankID beställer du från den bank du har ett konto hos. För att kunna beställa ett BankID finns det vissa krav som ska uppfyllas, du ska bland annat vara folkbokförd i Sverige och ha ett svenskt personnummer. Hos vissa banker måste du komma in personligen till banken och legitimera dig med en ID-handling för att du ska beviljas ett BankID, hos andra banker räcker det med att du loggar in till din internetbank och beställer ditt BankID direkt. Väljer du Mobilt BankID måste du också ladda ner en säkerhetsapp.

BankID och lån

Med ett BankID kan du signera dokument och transaktioner. Denna signatur görs genom att du identifierar dig med en personlig säkerhetskod som du har valt. Då många idag söker och lånar pengar via nätet istället för att fysiskt gå till en bank, sköts hela processen från en inskickad låneansökan till ett beviljat lån som ska signeras via datorn eller mobilen.

När båden ansökan och låneavtalet ska signeras gör du alltså detta med hjälp av ditt BankID. Detta gör att hela låneprocessen blir smidigare och går snabbare, då inga papper behöver skickas fram och tillbaka för en fysisk signatur. Att signera ditt lån med BankID funkar på de flesta typer av lån, allt från ett sms-lån till ett klassiskt blancolån.

Säkerhetskoden till BankID

Den säkerhetskod som du väljer till ditt BankID är den du ska knappa in när du vill signera ett köp eller ett lån. Detta är en personlig kod som du väljer i och med att du laddar den appen eller beställer ditt BankID på kort eller fil. Skulle du glömma bort din säkerhetskod kommer du behöva beställa ett nytt ID, detta gör du enklast via din bank. Först måste du dock spärra ditt nuvarande BankID.

Fördelar med BankID:

  • Smidigare och snabbare betalningar.
  • Bekvämt då du kan sköta ärenden likt lån och räkningar hemifrån och via nätet.
  • Tillgängligt dygnet runt, alla dagar i veckan.
  • Kan användas för mer än bara betalningar, bland annat för att logga in på sidor som Skatteverket när du vill deklarera eller hos Försäkringskassan när du vill följa ditt ärende.
Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *