Att låna pengar online – Introduktion

gettingAdviceSmallDet finns en mängd olika sorters lån. En del lån är till för företag medan andra är utformade särskilt för privatpersoner. Till och med ett land som Sverige kan ta upp lån. När man talar om lån i allmänhet är det dock bolån, privatlån och snabblån som avses.

Ett bolån är ett lån där säkerheten ligger i själva bostadens värde. Privatlån, även kallat blancolån, samt snabblån, är lån för vilka du inte behöver ställa någon säkerhet. Med informationen nedan vill vi ge dig en bra introduktion till hur du lånar pengar via privatlån och bolån. Vi listar även några för- och nackdelar med att låna online och ger dig tips på vad du bör tänka på vid ansökan om lån.

Generellt om privatlån och bolån

Privatlånet är det absolut vanligaste lånet. Detta lån, som är avsett främst för konsumtion, kan du ansöka om hos din nuvarande bank, alternativt hos en annan bank eller ett finansbolag. Storbankerna har ofta lite tuffare krav på dig som låntagare. Dessutom krävs alltid att du har ett löne- eller transaktionskonto hos banken för att få ta ett privatlån. Det är normalt betydligt enklare att ansöka om ett privatlån hos en aktör som specialiserar sig på just utlåning till privatkunder. I gengäld får du ibland vara beredd på att betala en lite högre ränta på lånet. Räntan är i övrigt alltid högre än den som gäller exempelvis för ett bolån. Det beror helt enkelt på att banken eller finansbolaget inte har någon reell säkerhet för lånet. I praktiken utgörs säkerheten av en inteckning i din framtida inkomst.

Privatlånet

Med ett privatlån kan du låna mellan 10 000–350 000 kronor med en återbetalningstid på mellan 1–12 år. Lånebeloppen och återbetalningstiderna kan dock skilja sig ganska rejält mellan olika långivare. En del aktörer som erbjuder privatlån har betydligt lägre maxbelopp och kan även ha kortare maximala löptider.

Ett privatlån kan du använda till vad du vill. Du har ingen skyldighet att uppge exakt hur du avser att spendera pengarna. Privatlån används ofta till renoveringar hemma, inköp av en begagnad bil, semesterresor och liknande.

Bolånet

BolånEtt bolån skiljer sig från ett privatlån när det gäller maxbelopp, återbetalningstid samt säkerheten för lånet. Maxbeloppet för ett bolån är i princip obegränsat. Det är nämligen bostadens värde minskat med det så kallade bolånetaket som avgör hur stort maxbeloppet kan vara. Eftersom ett bolån inte sällan räknas i över miljonen kronor blir även återbetalningstiden längre än för ett privatlån.

Säkerheten för ett bolån ligger i själva fastigheten. Det faktum att en fastighet beräknas ha ett någorlunda beständigt värde, samt att långivaren kan ta fastigheten i anspråk om du skulle missköta betalningarna, gör att räntan för ett bolån, oavsett det är bundet eller rörligt, alltid blir lägre än räntan för ett privatlån.

Att ta ett bolån är lite mer komplicerat än att ta ett privatlån. Det finns en mängd formalia som måste klaras av innan du kan ta ett bolån för att köpa ett hus. Det gäller bland annat uttag av pantbrev.

Generella villkor för lån

När det gäller privatlån finns ett antal generella villkor som gäller för alla banker och finansbolag. I korthet kan man säga att motsvarande villkor även gäller för bolån och snabblån, även om det för dessa två typer av lån finns specialvillkor.
För att kunna göra en ansökan om ett privatlån krävs som minimum att du har en fast inkomst, att du saknar betalningsanmärkningar och att du är folkbokförd i Sverige.

Nedan kan du läsa mer i detalj om villkoren.

  • Eftersom det är inkomsten som utgör långivarens säkerhet för ett privatlån gäller det att du måste kunna bevisa att du har ett tillräckligt betalningsutrymme för att kunna betala räntor och amorteringar. Det är i normalfallet din deklarerade inkomst som utgör detta bevis, ibland kompletterat med dina egna uppgifter om inkomster och utgifter.
  • Åldersgränsen varierar, mellan 18-21 år. Om du är 18 år och ansöker om ett privatlån ska du dock vara beredd på att du kanske inte får låna upp till maxbeloppet. Det finns ibland även en övre åldersgräns. Om det finns en sådan handlar det oftast om att lånet ska vara återbetalt i sin helhet det år du fyller 65, 70 eller 75 år.
  • Om du har en betalningsanmärkning kan du hos vissa långivare ändå få möjlighet att ta ett privatlån. Då krävs en säkerhet i form av en borgensman eller att långivaren bedömer att dina framtida betalningsförmåga är så god att du inte kommer att ha några problem med att betala lånekostnaderna.

För och nackdelar med att låna online

lanonlineInternet har minskat kostnaderna för banker och finansbolag. Dessutom möjliggör den nya tekniken att ansökningar och beviljanden kan skickas blixtsnabbt över nätet. Två stora fördelar med att låna online är alltså att det blir billigare för dig som låntagare att låna och att du snabbare kan få dina lånepengar i handen. När du skickar in din ansökan, vilket du enkelt gör genom att fylla i ett formulär på en långivares webbplats, behöver det bara ta någon minut innan du får ett preliminärt besked. Om du tar ett snabblån kan du få pengarna insatta på ditt konto inom en timme. Ett privatlån betalas ut inom kort efter det att du har skickat in ett underskrivet skuldebrev.

En annan fördel med att låna online är att du enkelt kan jämföra olika långivare för att på så sätt hitta det lån som har den mest fördelaktiga räntan. Du ska dock alltid vara sunt skeptisk när du jämför långivare. Läs villkoren noga och kontrollera långivarens bakgrund och kreditvärdighet.

UC

Vad är en UC då? När du ansöker om ett större lån så tar nästan alla kreditgivare en UC, en kreditförfrågan. Ansökan registreras i ett centralt register som alla kreditgivare kan kontrollera mot. Många UC, inget lån. Rent generellt över 4-6 st då kan det bli problem att få lån hos vissa. Det är dock fortfarande möjligt att få lån med så många som 20-30 st, men då kommer räntan öka. Använd www.minuc.se för att se antal UC och din kreditscoring. En UC försvinner efter ett år.

Befintliga skulder

Befintliga blancolån räknas också in. Här är det svårt att säga vad som är mycket, eftersom att beräkningen ställs mot hur hög inkomst du har. En generell tumregel är att kreditgivare i regel inte lånat ut mer än upp till 80% av din årsinkomst. Heltidsjobb och 50 000 kr i blancolån bör dock inte ses som en särskilt stor skuld.

Tack för att du tog dig tid att läsa ända hit. Det har ökat dina chanser att säkra ett blancolån rejält.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *