Att lägga upp en månadsbudget

Alla hushåll kan tjäna på att göra en månadsbudget. Med en korrekt budget ser man dels vilka pengar som kommer in och hur pengarna fördelas på olika utgifter. Med svart på vitt på hushållets ekonomi kan man enklare göra prioriteringar och frigöra pengar för exempelvis ett sparande. Dessutom är det en trygghet att ha en bra koll på sina pengar. Om man gör budgeten tillsammans med sin make/maka eller sambo får man även en bra kommunikation kring hushållets pengar, vilket minskar risken för onödiga gräl.

 Grunderna i en budget

I grunden är en budget en enkel uppställning av inkomster respektive utgifter under en viss tidsperiod. De inkomster man har ska täcka utgifterna. Svårare än så behöver det inte vara! Viktigt att tänka på när man ställer upp budgeten är att vara så ärlig mot sig själv som möjligt och försöka se objektivt på inkomster och utgifter. Det gäller kanske speciellt utgifterna. Det kan vara lockande att frisera siffrorna för vissa utgifter, men det är ett stort misstag. På samma sätt är det klokt att avrunda inkomster nedåt och lägga till lite grann på utgifter. Genom att använda den här försiktighetsprincipen skaffar man sig marginaler. Marginalerna kan man med fördel använda för att lägga undan pengar för månader man vet kommer bli tuffa.

Så här gör man en detaljerad budget

Börja med hushållets alla inkomster, såväl de som kommer från lön som olika typer av bidrag. Gör en genomgång av alla inbetalningar och summera ihop beloppen. Om det då och då kommer in mindre engångsbelopp kan man välja att ta ett genomsnitt av dessa eller helt bortse från dessa extrainkomster. Huvudsaken är att siffran längst ner på pappret motsvarar vad hushållet faktiskt har att spendera under en månad.

Nästa steg är att räkna ihop de fasta utgifterna som det finns räkningar och fakturor på. Det kan handla om hyror, amorteringar, räntor, elräkningar, kostnader för mobiltelefon, dagisavgifter, med mera. Genom att gå igenom dessa utgifter får man inte bara klart för sig hur mycket pengar som är ”obligatoriska” varje månad – man får även ett tillfälle att samla ihop alla papper och organisera dem. Med alla papper i ordning kan man till exempel se hur elräkningarna förändras under året.

Därefter är det dags för de rörliga kostnaderna. Här handlar det normalt om mat, bensin, kläder och nöjen. Det gäller att vara mycket noga vid uppskattningen av kostnaderna. Man kan med fördel spara alla kvitton under en månad för att se var pengarna tar vägen. Framför allt kan det vara bra att titta både en och två gånger på hur mycket man egentligen lägger på mat. Även om man till exempel veckohandlar och har god koll på vad som stoppas i kyl och frys gör man kanske något stopp på Pressbyrån varje vecka och fikar ute ett par gånger i månaden. Dessa extrautgifter kan göra stor skillnad över en månad.

När man summerar inkomster och utgifter är det naturligtvis en fördel om det finns pengar kvar. Detta belopp kan man med fördel lägga på sparande, inte minst för att skaffa en buffert för sämre tider.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *