Att hålla en hushållsbudget

Att göra en hushållsbudget och hålla sig till den varje månad gör att du dels kan spara pengar, men även att du får en bra koll när det gäller din ekonomi. En hushållsbudget blir som en översikt över din privatekonomi. Det vanligaste sättet att göra en budget på är att ställa upp inkomster och uppgifter per månad för varje år.

Det är enkelt att göra en egen budget

Att göra en egen hushållsbudget är inte så svårt. Det kan räcka med papper och penna eller så tar du ett Excel blad och listar upp dina inkomster och utgifter i de kolumner som finns. Dela upp och döp kolumnerna till olika kategorier. Se till att du har med alla inkomster och utgifter i din budget så att den kommer stämma överens med verkligheten sen.

Inkomster och utgifter

Det enklaste är att börja med att ställa upp alla inkomster som du får in varje månad. Har du ett jobb så har du en nettolön som är densamma varje månad och då blir det enkelt att föra in det. Har du flera jobb eller en oregelbunden inkomst kan det vara lite svårare, men försök att göra en uppskattning på hur mycket du kommer att ha i inkomst.

Sedan fyller du på med utgifterna.

Räkningar som kommer varje månad likaväl som de extra pengar som går till kaffe eller tidningar ska skrivas med. Vissa utgifter kanske inte kommer regelbundet varje månad, men då får du dela upp dem månadsvis och lägga undan en liten summa till dess att räkningen eller utgiften ska betalas. Om du har utgifter du inte vet riktigt vad de kommer på, uppskatta på ett ungefär, men räkna alltid lite högre än vad du tror. Det är bättre att få ett par slantar över än att få en obehaglig överraskning att det kostar mer än vad du trodde.

Utvärdera

Efter att du har skrivit ner alla månader och dess inkomster och uppgifter så kan du utvärdera din hushållsbudget. Är det vissa månader som är dyrare än andra? Kan du dela upp vissa av utgifterna och är det något du kan dra ner på för att spara pengar? Du får en bra översikt var dina pengar ska gå till och du kan dessutom passa på att se över fasta utgifter om de går att sänka genom att byta försäkringsbolag eller välja mindre kanaler till din tv.

Det bästa med en hushållsbudget som sträcker sig över ett år är att du enklare kan hålla dig till den och få ordning och reda på din privatekonomi. Det är även enkelt att se hur mycket pengar du faktiskt kan spara och använda till andra saker än räkningar.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *