Är valutahandel lönsamt?

Valutahandel är en intressant investeringsform där man spekulerar kring hur valutor kommer att röra sig gentemot varandra. Valutahandel kan ske på lång sikt eller på kort sikt, så pass kort att man köper och säljer valutan inom loppet av några minuter för att kamma hem vinsten.

Hur fungerar valutahandeln?
Valutahandeln fungerar så att man spekulerar i om en viss valuta är för lågt värderad och om man tror att den kommer gå upp i värde, så köper man in den valutan. Man avvaktar tills värdet på valutan stiger och därefter så säljer man valutan, förhoppningsvis med vinst.

Det krävs ganska stora belopp att handla med för att man ska kunna göra någorlunda vinster. Ibland blir avkastningen på en krona inte mer än några ören, innan kommission. Om man köper 10 000 dollar för 60 000 kr och sedan så väntar man tills dollarn ska öka i värde, gentemot svenska kronan, vilket man kanske förväntar sig ska ske under dagen. Om vi sedan säger att dollarn går upp med cirka ett par procent mot kronan så kan vi då sälja dessa 10 000 dollar för runt 61 200 kr och har då gjort en vinst på cirka 1 200 kr för en dags handel.

Valutafonder
Man kan även köpa andelar i olika valutafonder. Detta innebär att man äger en viss del av fonden och låter andra spekulera i valutan. Det finns olika fonder som handlar på kort eller lång sikt och på olika marknader med olika risknivåer. Ju högre risk man är beredd att ta desto högre avkastning kan man få på sitt kapital men samtidigt finns då risken att man även kan förlora delar av sitt kapital.

För att handla med valuta krävs att man har ett tradingkonto hos någon av de nätmäklare som finns på nätet. Här kan man sätta in sina pengar och köpa eller sälja valuta när man anser att läget är gynnsamt. De flesta nätmäklare erbjuder även en uppsjö av verktyg som hjälper en att analysera och förutse eventuella valutakursrörelser. Med hjälp av dessa verktyg kan man även göra snabba köp och försäljningar av valuta, ofta inom sekunder.

Har man ett lite större kapital och om man är duktig på att analysera marknader, förutse olika händelsers påverkan på valutakurser och har tid att bevaka sin valutahandel så kan valutahandel bli en mycket lönsam investeringsform.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *