5 tips som hjälper en att ta sig ur skuldfällan

Att hamna i en skuldfälla är inget som är förbehållet personer som lever över sina tillgångar, och som använder lån och kreditkort för sin konsumtion när lönen inte räcker till. Utan kan även drabba vem som helst som har hamnat i en svår situation. Bland annat arbetslöshet eller sjukdom, och där inkomsterna plötsligt är lägre än utgifterna.

Detta leder snabbt till att kravbrev och hot om indrivning hamnar i brevlådan. Den första tiden kanske man kan stå emot detta genom att låna pengar för att försöka rida ut stormen, men till slut blir det en omöjlig situation att hantera och man sitter fast i en skuldfälla.

Några tips för att ta sig ur en skuldfälla:

1. Man behöver specificera alla skulder man har och specificera var i processen skulderna är just nu och vilka kostnader detta medför. När man har en klar översikt över sina skulder behöver man göra en sanningsenlig sammanställning av ens inkomster varje månad och därefter en sammanställning av ens utgifter varje månad.

Bland utgifterna ska man även sammanställa vilka utgifter man klarar sig utan som exempelvis prenumerationer och abonnemang som man kan avstå från just nu när man har det ekonomiskt svårt.

När man har sina sammanställningar klara ska man dels säga upp alla avtal för de tjänster som man kan klara sig utan och som inte är viktigt för att klara sin vanliga vardag. Hyra, el, försäkringar, a-kassa och liknande utgifter är viktiga medan telefonabonnemang, kabel-tv, prenumerationer, medlemskap med mera är saker man kan behöva avstå ifrån.

Därefter ska man kontakta alla fordringsägare som man är skyldig pengar, börja med de fordringsägare som har kommit längst med sina krav så man slipper ytterligare avgifter och kostnader som gör det svårare att kunna komma till bukt med problemen.

I första steget handlar det om att förklara sin situation och stoppa upp vidare kravhantering. I nästa steg behöver man komma överens med fordringsägarna om att få amortera av sin skuld. Om man tar sin inkomst och drar bort de nödvändiga utgifterna man har varje månad så får man en summa som man kan använda för att avbetala på sina skulder.

Om det är svårt att kontakta fordringsägarna eller om man har svårt att få en översikt kan man vända sig till kommunens budget och skuldrådgivare som ger en hjälp att komma tillrätta med de skulder och utgifter man har.

2. Om man har en fast inkomst varje månad och om man har en betalningsvilja som innebär att man vill lösa sina skulder kan man sammanställa alla skulder och därefter ansöka om ett lån hos en långivare till rimlig ränta som man använder för att betala bort alla skulder och lån som man har.

Detta innebär att man istället för att avbetala skulder till ett flertal fordringsägare istället amorterar av på ett lån under ett antal år hos en enda långivare.

Om man har fått sämre kreditvärdighet på grund av sina skulder kan det krävas att man behöver en borgensman som går i säkerhet för lånet. Det gäller att vara ärlig både mot sig själv och mot borgensmannen att man har vilja och möjlighet att amortera av på lånet så man inte ger både sig själv och borgensmannen nya problem.

3. När man inte kan dra ned mer på sina utgifter kan man istället se över om man kan öka sina inkomster istället. Kanske man kan ta ett extrajobb som ger lite extrapengar varje månad eller man kanske har ett rum i lägenheten som man kan hyra ut till en inneboende. Garage, lokaler och sommarstuga är även det objekt som man kan hyra ut för att få en extra inkomst varje månad.

4. Att leva på existensminimum under en längre tid kan vara tärande samtidigt som man sällan får komma bort från allt och uppleva något roligt. För att orka med detta kan man försöka hitta nya intresseområden eller göra nya saker som kan få en att må bättre och som inte kostar pengar. Besöka parker, museum, utflykter eller gå med i någon intressant förening är saker som kan få en att glömma sina bekymmer ett tag samtidigt som det inte kostar pengar.

Att ibland låna pengar för att kunna göra roliga saker är förödande och kan betyda att man på nytt får nya problem. När man väl kommit till insikt och har påbörjat en plan för att komma ur sin ekonomiska situation måste man följa den till punkt och pricka. En dag kommer detta leda till att man åter igen är skuldfri och därmed har en bra utgångspunkt för att åter igen kunna leva ett normalt liv.

5. Om man kommer fram till att ens skulder inte kan betalas över en överskådlig tid kan man ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Det innebär att man under en tid av 5 år blir tvungen att leva på existensminimum samtidigt som man betalar av på sina skulder enligt en betalningsplan. Om man sköter betalningsplanen så är man efter 5 år helt skuldfri.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *