5 tips för ett säkrare fondsparande

I tider av i princip obefintliga räntor på sparkonton (såsom nu!) är den allmänt vedertagna universallösningen för avkastning på sparade pengar att investera i fonder. Det räcker med att du någon gång i veckan läser någon av de större dagstidningarna för att mötas av mängder av artiklar kring fondsparandets förträfflighet.

Visst, att spara i fonder kan ge en god avkastning, men du har inga som helst garantier för att ditt kapital stadigt kommer att öka i värde. Som med alla andra frågor som rör ekonomi gäller det att du är på det klara med att det inte heller för fonder finns något som kan betraktas som en helt säker investering.

Säkert fondsparande
Om du vill ha ett säkert fondsparande, som gör att du kan sova gott om natten, finns det några saker du bör tänka på när du väljer fonder och investerar dina sparpengar. Det handlar främst om följande:

  • Sprid riskerna
  • Utgå från din ålder och din riskvilja
  • Välj fonder med en god historik
  • Välj fonder från välrenommerade aktörer
  • Undvik fonder med höga avgifter

Sprid riskerna
Det enklaste tipset för ett säkert fondsparande är att sprida riskerna, eller att inte lägga alla ägg i samma korg som det klassiska talesättet lyder. Om du vill spara säkert i fonder bör du sikta på att skapa en portfölj med minst fem fonder med olika placeringsinriktningar.

En bra uppdelning kan vara:

  • En eller två breda aktiefonder – gärna globalfonder alternativt fonder med fokus på svenska exportbolag
  • En aktiefond med fokus på utdelande bolag (till exempel ”aktiefond investmentbolag”)
  • En eller två korträntefonder
  • En fond med fokus på alternativa placeringar (fastigheter, valutor, råvaror och andra tillgångsslag)

Utgå från din ålder och din riskvilja
Ålder och riskvilja är viktiga faktorer att fundera på när du vill skapa ett säkrare fondsparande. När det gäller din ålder är tumregeln att du kan ta lite större risker i yngre ålder för att sedan sträva efter säkrare placeringar ju äldre du blir. Risk ja – det finns ett nästan exakt samband mellan risk och avkastning.

Principen är att ju större risk i en fond, desto större svängningar, både uppåt och nedåt. En så kallad högriskfond kan ge en enorm avkastning ena året för att sedan tappa stora delar av sitt värde nästa år.

Välj fonder med en god historik
När du väljer en fond ska du aldrig basera ditt beslut enbart på vad fondförvaltarna tror och tycker. Viktigare är att fonden du väljer har en god historik. Om fonden har gått bra historiskt sett, är chansen stor att den också fortsätter att prestera bra.

Du kan enkelt få fram historik, och även jämföra olika fonder i samma nisch, när du handlar fonder via din bank eller en nätmäklare. Några garantier för positiv avkastning kan du dock aldrig få.

Välj fonder från välrenommerade aktörer
Hos både nätmäklarna och bankerna har du några hundra olika fondbolag att välja mellan. Vissa har funnits med sedan årtionden och har ett brett utbud av fonder, medan andra är nykomlingar med bara någon eller några fonder i portföljen.

Det är inte lika viktigt att välja ”rätt” fondbolag som enskild fond, men det är en trygghet i att välja en stabil och välrenommerad aktör som har funnits med länge.

Du löper då mindre risk att fonden du väljer helt enkelt läggs ner alternativt ombildas eller att förvaltningsmodellen plötsligt ändras.

Välj fonder med låga avgifter
För ett långsiktigt sparande i fonder är det viktigt att du väljer fonder med så låga avgifter som möjligt. En skillnad på bara någon tiondels procentenhet i förvaltningsavgifterna kan göra skillnader på flera tusenlappar i avkastning över tid.

Ett smart tips är att välja indexfonder. En indexfond följer ett givet index, vilket gör att förvaltarens arbetsuppgifter blir i det närmaste obefintliga. Det visar sig sedan i de lägre avgifterna.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *