5 tips för att lyckas med ditt sparande

Med ett sparande kan du skaffa en buffert för ekonomiskt besvärliga månader. Du kan också använda sparandet för konsumtion eller investeringar. En bonus med att ha en viss summa hopsparad är att du får en större trygghet när det gäller det ekonomiska. Här är 5 tips du kan använda för att lyckas med ditt sparande.

1. Sätt av till sparandet direkt när lönen kommer

Om du har bestämt dig för att lyckas med ditt sparande är det klokt att sätta av till sparkontot så fort du får ditt lönebesked. På så sätt ser du till att pengarna inte kan användas för konsumtion. Om du inte gör detta finns risken att det inte finns särskilt mycket pengar över för sparande i slutet av månaden. För att göra sparandet så smidigt som möjligt kan du uppdra åt din bank att göra automatiska överföringar.

2. Kika på räntan på sparkontot

Storbankerna har på senare år ökat gapet mellan sina inlånings- och utlåningsräntor. Med en låg allmän räntenivå innebär detta att räntan på ett vanligt sparkonto i en av storbankerna är i princip obefintlig. Om du vill spara pengar på ett sparkonto gör du klokt i att jämföra olika banker och finansbolag för att hitta den bästa räntan.

 3. Undersök avgifterna vid fondhandel

Att investera i fonder är ett populärt sätt att få tillgångarna att öka över tid. Vi ska här inte ge några investeringstips, utan fokusera mer på avgifterna. När du köper en fond är det lätt hänt att du enbart tittar på tidigare avkastning samt framtidsutsikterna. Minst lika viktigt är dock att undersöka avgifterna. Fondförvaltarna är mycket duktiga på att ta betalt och de tar allt som oftast ut sina avgifter oavsett hur det går för fonden. Med en hög avgift, samt eventuella köp- och säljavgifter, måste fonden gå mycket bra för att du ska få en positiv avkastning över huvud taget.

 4. Är allt du köper verkligen nödvändigt?

Att ha god ordning på räkningar och fakturor är inte så svårt. Om du har en god ordning på dina papper ser du enkelt hur mycket hushållet kostar varje månad när det gäller hyra, el, avbetalningar och andra mer eller mindre fasta kostnader. Ett hushåll har dock inte bara fasta kostnader. Mat, hygienartiklar, nöjen och den intetsägande posten ”övrigt” är lika viktiga kategorier att ta med i beräkningen. Det du ska fråga dig själv om du vill ha koll på din ekonomi och lyckas med ditt sparande är om allt det du köper verkligen är nödvändigt? I kategorin ”övrigt” finns nog en hel del inköp som inte är absolut nödvändiga.

 5. Undersök vad dina vanor kostar per år

Att köpa en snusdosa eller tippa en kupong på Stryktipset kostar inte särskilt mycket pengar. Över tid kan sådana små utgifter dock bli betydande, särskilt om de är regelbundet förekommande. Om du nyttjar tobak för ett par hundralappar i veckan kostar din vana dig sammanlagt över 10 000 kronor på ett år. Dessa pengar skulle du i stället kunna lägga på sparande.


Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *