5 tips för att komma igång med aktiehandel

De senaste 15 åren har aktiemarknaderna gått upp och ner med högre hastigheter än vad som varit normalt historiskt sett. Det har gett utmärkta investeringstillfällen både för de långsiktiga och de som spekulerar i uppgång eller nedgång. Samtidigt pekar alla analyser på att aktier har varit en av de mest lukrativa investeringsformerna under mycket lång tid. Över tid finns alltså alla möjligheter att tjäna pengar på aktiehandel. Här får du 5 tips för att komma igång med aktiehandel.

 1. Läs på om aktiemarknaden

Om du vill hitta rätt investeringstillfällen för att lyckas med din aktiehandel gäller det att du förstår lite om hur aktiemarknaden fungerar. På aktiemarknaden möts köpare och säljare. För att en aktie ska byta ägare krävs att köparen och säljaren kommer överens om ett pris på aktien. Priset avgörs dels av framtidsutsikterna för företaget, och dels det allmänna prisläget på marknaden. Ju mer du kan om aktiemarknaden och om hur olika nyheter påverkar börsklimatet, desto större möjligheter har du att handla aktier med framgång. Kom ihåg att du aldrig blir fullärd!

 2. Lär dig hur handelssystemen fungerar

Idag sker all aktiehandel via datorer. Du måste ha ett konto hos en bank eller en nätmäklare för att kunna handla med aktier. Väl inloggad kan du direkt börja köpa och sälja aktier. Men, det är aldrig en bra idé att kasta sig in i något framstupa – särskilt inte när pengar är inblandade – så ta tid på dig att lära dig handelssystemen och använd dig gärna av de guider som din bank eller nätmäklare erbjuder.

 3. Bestäm dig för vilken risk du är villig att ta

När det handlar om aktier sammanhänger risk mycket tydligt med avkastning. Om du är beredd att ta stora risker med dina aktieköp har du även chans till större avkastning. Samtidigt ökar även risken att du förlorar pengar. Ju mer risk du tar på dig, desto större volatilitet i din portfölj.

 4. Fokusera på portföljens värde

Syftet med att handla med aktier är att öka tillgångarna. Visst, det ger en skön känsla att pricka in en raket på börsen, men om de andra aktierna i portföljen samtidigt sjunker i värde spelar ju den positiva utvecklingen för en enskild aktie mindre roll. I det långa loppet är det en balanserad och jämn avkastning du ska sikta på.

 5. Lite inte på experter och förståsigpåare

I många andra branscher är det klokt att lyssna på experter. I finansvärlden kan man nästan säga att det omvända gäller. Om du slår upp en affärstidning eller läser analyserna i DN kan du hitta mängder av köptips och säljrekommendationer varje dag. Problemet är att experterna är anställda av banker och mäklarfirmor, vilket gör att risken att experterna talar i eget intresse inte kan underskattas. Samtidigt är aktiemarknaden en mycket svåranalyserad marknad och det finns egentligen inget som tyder på att ”experter” har en bättre bild av framtiden än vad du har. Undvik också att lita på förståsigpåare på forum på nätet. Dessa personer har alltid en agenda bakom sina tips och rekommendationer.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *